A zöldturmix és jótékony hatásai
sponsored links
Az idén annyira elmaradt a tavasz, hogy komolyan azt hittem, sosem lábalunk ki a télbõl. Borzasztóan vártam már a friss zöldeket a harsány ízükkel meg színükkel, vérfrissítõ erejükkel.
És ha igazán érezni is akarjuk jótékony hatásukat, próbáljuk ki a zöldturmixot, ami pár éve nagy divat lett. Ritkán hódolok be áramlatoknak, de ezt nagyon kedvezõnek tartom, mert az évrõl-évre elõjövõ "tavaszi fáradtság szindróma" legjobb gyógyszere.
Mibõl állnak a zöldturmixok?
Valamilyen levélzöldségbõl, gyümölcsbõl és folyadékból. No és kell hozzá egy jó erõs turmixgép, hogy szép sima italt tudjunk készíteni.
A zöld rész lehet: spenót, sóska, mángold, medvehagyma, reteklevél, újhagymalevél, salátaboglárka, fejes saláta, rukkola, kelkáposzta, brokkoli, szárzeller, sárgarépa vagy fehérrépa levele, zöldfûszerek.
A gyümölcs lehet avokádó, ananász, banán, kivi, körte, alma, mangó, narancs, bogyós gyümölcsök, uborka, cukkini - gyakorlatilag bármi.
A folyadék lehet víz, zöldtea, valamilyen növényi tej, kókusztej, de a turmix fogalmába még a joghurt vagy tej is belefér. Ízesíthetõk gyömbérrel vagy más fûszerekkel, pici sóval, mézzel, citromlével.
Az arányuk általában 40% zöld levél, 60% gyümölcs és annyi folyadék, amennyivel iható állagot kapunk.
Ami nagyon jótékony bennük:
- a nyers zöldségek és gyümölcsök felpörgetik az anyagcserét, vagyis fogyasztanak, nem is kicsit
- tele vannak krolofillal, ami erõs
- méregtelenítõ és lugosító hatású
- csökkentik a szervezetben lévõ gyulladásokat
- tele vannak vitaminokkal és ásványi sókkal
- energetizáló hatásúak.
Röviden ennyi. A képen egyébként egy sóska-banán-kevés joghurt + víz kombinációja van, pici sóval, mézzel és citromlével ízesítve. Ma ez volt a levesünk. Finomabb mint amilyennek hallik. Érdemes kísérletezni, sokfélét fogyasztani így tavasszal.