A volt idõ ízekben: Lángos

2012-03-16

sponsored links

Édesapám a szokások rabja. Életét a karórája irányítja, még a párnája alatt is elemlámpát tart, hogy az éjszaka közepén álmából felébredve egybõl ellenõrizni tudja az idõt anélkül, hogy felébresztené édesanyámat. Immár nyugdíjasként is minden áldott nap pontban hat óra tizenöt perckor kel, ilyenkor aztán bepattintja a konyhán a Kossuthot, és reggelihez lát, miközben a híreket hallgatja.

A reggeli mellé természetesen egy friss fekete is jár, melynek fogyasztását ugyancsak sajátos rituálé szabályozza. Az ír kávé néven elhíresült, whiskyvel dúsított kávéköltemény a fasorban sincsen ahhoz a házipálinkával megspékelt csodához képest, melynek illatától másnapos reggeleken a frász kerülgetett, akárhányszor betértem a konyhára. Az öregek tudják jól, hogy a reggeli feles kimondottan egészséges, így aztán apám is minden reggel tölt magának az aktuális fõzetbõl, hogy felét csak úgy magába, az íze kedvéért, másik felét a kávéhoz keverve juttassa a vérkörbe.

Hogy miért e végtelen pontosság, és már-már karótnyelt kimértség, arra a gazdaság kõkemény világa adja meg a választ. Apám élete azidõtájt három mûszak Szküllái és Kharübdiszei közt zajlott, így aztán az állandóság érzetét eme kis rituálékkal igyekezett fenntartani. Ebben olyannyira sikeres volt, hogy ha hajnalban kellett kelnie, akkor csak pár órával eltolta a tervet az idõben, leszámítva persze a pálinkát, mert azt kiszúrhatták a portán. A dolog szépséghibája abban rejlett, hogy ha apám a módosításoknak megfelelõen hattizenöt helyett négytizenötkor kelt, akkor ugyanúgy bekapcsolta a rádiót, mintha két órával késõbb lenne.

Csakhogy a Kossuth-on nem volt adás egészen fél ötig, ami azt jelentette, hogy negyed órán keresztül stabilan légköri zaj és sistergés töltötte meg a konyhát, ami a hajnali órákban egyfajta hatalmas erõsítõként szolgált. A régi böhöm ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2012/03/16/a_volt...

sponsored links

Keres?s