A vaj hasznosságáról és ártalmairól, avagy mítoszok és igazságok
sponsored links
A vaj valóban nagyon magas telített zsírtartalmú állati eredetû élelmiszer.
Legnagyobb pozitívuma a természetes volta, és gazdag nyomelem és vitamintartalma.
Napi 50 g gyakorlatilag az átlagos táplálékmennyiség egy harmadát jelenti.
A dietológusok heti 50 grammot még optimálisnak tartanak.
Az állati zsírokra szükségünk van a bõr, és az inak rugalmasságának megõrzéséhez. Ugyanúgy elengedhetetlen a sejtjeink különösen a bõr megújulásához.
Ha táplálékunk nem tartalmaz elegendõ zsírt, annak következményei rögtön meglátszanak külsõnkön. Törékeny haj, körmök, és hámló bõr formájában.
Fontos szem elõtt tartani azt a látszólagos ellentmondást, hogy amikor fogyunk elegendõ zsírt fogyasszunk. Hiszen ilyenkor az állati zsírnak fontos szerepe van a bõr regenerálódásában, megújulásában, hogy a csökkenõ zsírréteg nyomán feszes maradjon a bõrünk.
Fogyáskor a vaj mellõzésével megkockáztatjuk a bõrredõk kialakulásának esélyét, melyet csak komoly beavatkozásokkal lehet eltüntetni. Ezért érdemes megfogadni, hogy ilyenkor is legalább 25g vajat fogyasszunk hetente.
Fontos hogy a napi étrendünk együttesen megfeleljen a számunkra optimális és szükséges mennyiségnek, és ezen kívül tartalmazzon fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat ...