A vadas szezonja
sponsored links
Még egyszer a vadasrĂłl, mert tél vége van, azaz rengeteg szomorkĂĄs répa, petrezselyemgyökér, és kevés friss dolog van még a piacon. Ăgy érzem, ez az étel soha nem kaphat elegendĂ” figyelmet. Hiszen annyira csodĂĄlatos, hogy egy halom unalmasnak tĂ»nĂ” zöldségbĂ”l egy kis Ăzbeli rĂĄsegĂtéssel ilyesmi sikeredik! Ha csak azt tudja az ember, hogy mibĂ”l van, jogosan idegenkedik tĂ”le, pedig a vadas messzire repĂt a leveszöldségtĂ”l, annyira, hogy nem is felismerhetĂ” benne igazĂĄn. Lassan hagyomĂĄnnyĂĄ vĂĄlik nĂĄlunk, hogy a vadaskészĂtés elsĂ” lépése egy nagy adag hĂșsleves és alaplé legyĂĄrtĂĄsa, Ăgy aztĂĄn a folyamat sorĂĄn keletkezĂ” minden anyag felhasznĂĄlva lesz, és nem csak Ășgy jobb hĂjĂĄn, hanem elsĂ”rangĂș szerepben tĂŒndököl.
MĂĄr Ărtam rĂłla régebben, akkor hĂșsgombĂłcot csinĂĄltam mellé, mert az gyors. De ez inkĂĄbb kivétel, mint szabĂĄly, mert ĂĄltalĂĄban marhĂĄbĂłl készĂŒl. Persze, ha gyakrabban akadna vadhĂșs, akkor abbĂłl is készĂŒlhetne, de maradjunk a marhĂĄnĂĄl, abbĂłl jĂł a leves is, ugye. A marhahĂșs elég merev dolog, nem hatnak rĂĄ az elĂ”irĂĄnyzott intervallumok: addig kell fĂ”zni, amĂg megpuhul. Ez lehet bĂ” egy Ăłra, de a hatĂĄr a csillagos ég. Hacsak nem kuktĂĄban van kedvem és idĂ”m fĂ”zni, akkor kihasznĂĄlom ezt a hosszĂș idĂ”szĂŒkségletet, szerzek csontot és egy nagy darab hĂșst, majd fĂ”zök a legnagyobb fazekamban marhahĂșslevest, azaz: felrakom a hĂșst, felforralom, lehabozom, takarékra veszem, hozzĂĄadom a zöldséget, majd elfeledkezek rĂłla pĂĄr ĂłrĂĄra. Ăgy rögtön lesz vadas-alapanyagom, és jĂł idĂ”re elegendĂ” alaplevem is, amit leszĂ»rök, kicsit beforralom, kiadagolom fél ...