A törökök lecsója: menemen
sponsored links
Hazaértem. Most már úgy, ahogy lélekben is. Ország még nem volt ilyen hatással rám. Igaz, nem is éltem ilyen sokat még más helyen. Egy hónapot töltöttem Antalyában, négyet Ankarában. Ide-oda kirándulgattam, egyetemre, nyelviskolába jártam és megírtam a szakdolgozatom. Továbbá jó úton haladok a középfokú török nyelvvizsga felé és lediplomáztam. Ilyenekkel töltöttem az elmúlt fél évet, melybõl a blog tartalmához illõ gondolateszenciákat, magvas recepteket és az el nem fojtható ömlengéseket megosztom Veletek.
Kezdem rögtön a lecsóval, ha már befõzési szezon van. Bevallom õszintén, mielõtt kimentem volna, nem nagyon láttam tovább a török konyhában a sarki gyrososoknál, amit persze minden alkalommal gyorsnak olvasok (végül is török gyors/kaja/, logikus). Ez persze nagyon is megtévesztõ, de hát értem én, hogy akklimatizálódni kell a helyi ízekhez (ugye, ugye az Erõs Pistától csípõs kínai). Vittem ki Tokaji aszút, meg szegedi pirospaprikát, hozattam túrórudit. Ellentétben Indiával, itt nem volt akkora újdonság az édes paprika.
Elsõ albérletemben egyszer rászántam magam a fõzésre a fõbérlõ török srácnak. Mi mást csináljak a pöttöm konyhában, tojásos lecsót, kolbász nélkül. Feltálalom friss kenyérrel, amit többnyire csak törni szoktak, vágni nem is nagyon lehet, aztán jön a ...