A tökéletes túrógombóc - Széll Tamás módra

2018-01-16

sponsored links

Mióta az öcsém Budapesten tanul egy idõben majdnem minden hétvégén készítettem túrógombócot. A vasárnapi ebéd után mindig nekiálltam, mert ez az étel jól fagyasztható is, bár természetesen már nem lesz olyan mint frissen, de azért még úgy is finom. Már nagyon sokféle receptet kipróbáltam, volt hagyományos, készítettem olyat, aminek az alapja egy sûrû tejbegríz és ebbe keverem bele késõbb a túrót, amivel így már fõzni se kell. Mikor a tavaly év végi Lidl borvacsorán megkaptam az új Lidl szakácskönyvet, akkor mindkét szerzõtõl megkérdezték melyik a kedvenc receptje a könyvbõl és Széll Tamás többször is megemlítette a túrógombócot, ami szerinte így tökéletes. Gondoltam kipróbálom, és állíthatom, nem több idõ mint az eddigi receptjeim, de valóban nagyon finom, próbáljátok ki.

Hozzávalók:
1 kg túró
3 ek. búzadara
2 ek. cukor+ kevés a fõzõvízbe
3 tojás
30 dkg zsemlemorzsa
6 dkg vaj
5-6 ek. cukor
3 marék liszt
tejföl
porcukor (én vaníliás porcukrot használtam, amit úgy készítettem, hogy a kikapart vaníliarudat tettem bele egy üvegbe porcukorral együtt és így hagyom állni egy darabig)

Elkészítési idõ: 1 óra+hûtés


Az áttört túrót elkeverem a búzadarával, a cukorral és a tojássárgákkal. Felverem habbá a tojások fehérjét, de nem túl kemény habbá, majd hozzáforgatom a túrós masszához. Lefóliázom, majd a fóliát bele is nyomkodom a tálba, hogy ne bõrösödjön a teteje és egy éjszakára a hûtõbe teszem. Felforralom a vizet kevés cukorral és sóval, közben pedig megcsinálom a gombócokat, amiket egyenként lisztbe forgatok, majd leszórom róluk a felesleget. Amikor felforrt a víz, újra formázom a gombócokat és így kicsit "belemasszírozom" a lisztet, így helyezem õket a vízbe. Amint feljöttek a víz tetejére a gombócok, lekapcsolom alatta a tûzhelyet, de a vízben hagyom a gombócokat még nagyjából 20-30 percig, amíg a belsejük is átpuhul. 
Vajban megpirítom a morzsát, majd ha kész, kicsit hagyom hûlni, és ekkor hozzáadom a cukrot, hogy az maradjon benne ropogós és ebbe forgatom bele a gombócokat, amit utána melegen, sok tejföllel és porcukorral tálalok.



Folytats a blogon ... mindenamiszep.blogspot.com/2018/01/a-...

sponsored links

Keres?s