A ?tökéletes? projekt a csajos délutánokra?
sponsored links
A csajos délután folytatásaként, még egy jó nagyot lakmározhatunk is?
Érdemes kipróbálni?, hisz gyorsan elkészül?, akik most kezdik bontogatni a kis szárnyaikat a gasztronómia terén, azoknak is bátran ajánlom, a siker tuti nem marad el?:) arról nem is beszélve, hogy egészséges? és isteni finom? Szóval te is nyûgözd le a barátnõidet?:)
- Mi az, amikor a hamburger mosolyog?
- ???
- Kaján vigyor!
Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger:
Hozzávalók:
Hús fûszerezése:
? kg sertésdarált hús ? 4 szelet hamburger hús süthetõ belõle
1 egész tojás
2 gerezd fokhagyma ? reszelve
2 zöldhagyma ? reszelve
2 tk keleties fûszerkeverék
2 tk jamaikai fûszerkeverék
*só
egy csipet szecsuani bors vagy fekete õrölt bors
1 csipet chili pehely
kókuszolaj vagy olaj
4 szeletelt cheddar sajt
2 amerikai hamburger zsömle ? pirítva
Zöldségek:
Hozzávalók:
Vékonyan szeletelve?
1 paradicsom
jég saláta
1 kisebb lila hagyma
? kígyó uborka
? paprika
1 zöldhagyma
Hamburgerszósz:
Hozzávalók:
6 tk majonéz
2 tk ketchup
1 db kisebb kovászos uborka - apróra vágva
? lilahagyma ? apróra vágva
só - ízlés szerint
bors - ízlés szerint
3 tk méz
2 szelet ecetes üveges jalapeno paprika ? és 2 tk a levébõl
Díszítés: zöldhagyma karikák, és szezámmag
Elkészítés:
A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévõkkel fûszerezzük. Ha készen vagyunk, tegyük a hûtõbe minimum fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.
Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Készítsük el a hamburger szószt. A fenti hozzávalókat egy aprítóba tesszük, és jól krémesre összekeverjük. A lényeg, hogy mindent elõkészítsünk, és a végére csak a hús sütése maradjon.
A húst vegyük ki a hûtõbõl, vizes kézzel formázzunk, kerek gombolókat, és lapítsuk el húspogácsa szerûre, kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett. A húspogácsa közepe egy kicsit laposabb legyen, mint a széle, akkor szép egyenletesre sülnek majd. Tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyõbe vagy akár szabad tûzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyõben sütött hús is hasonló, füstös ízû lesz, mintha szabad tûzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyõ is megteszi.
Mielõtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés elõtt sózzuk meg/vagy sütés után, viszont daráljunk rá friss õrölt szecsuani borst mindenképpen, és öntsünk rá egy pár csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez. Ha elég forró a serpenyõ, akkor a fûszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erõs lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függõen, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.
Amíg sül a hús, vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyõbe. Akár vastagabb típusú pirítós sütõben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elõ: a zsömle alját kenjük meg a hamburger szósszal, erre tegyük a felszeletelt salátát, a sajtot, rá a forró kisült sajtos hamburger húst, lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, zöldhagyma és megint hamburger szószt kanalazzunk rá.
* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, illetve a hamburger szósznál, helyettesíthetjük a majonézt, tejföllel, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, akár vacsorára is? Díszítésként, zölhagyma karikákkal és szezámmaggal szórjuk meg.
*só - ízlés szerint, akinek szükséges ? szerintem nem kell sózni, mert a fûszer is tartalmazz némi sót, viszont akinek szüksége van rá, majd csak sütés elõtt sózza, vagy inkább utána, az még jobb. Ha összekeverésnél megsóznánk a húst, akkor sütésnél kiszáradna, és nem lenne szaftos.
Érdekesség:
Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az elsõ Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezõjüket, mely a Weber?s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezûleg gyártottak, a steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az elsõ hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemrõl gázosra építették át.
1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsõként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végzõdés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták õket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.
1842-ben bukkant fel elõször a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyvben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.
Forrás: ? és továbi érdekesség, ha még olvasnátok róla (-:
http://habmburger.blog.hu/2008/10/10/a_hamburger_eredete
Jó étvágyat!
Klarissza
Érdemes kipróbálni?, hisz gyorsan elkészül?, akik most kezdik bontogatni a kis szárnyaikat a gasztronómia terén, azoknak is bátran ajánlom, a siker tuti nem marad el?:) arról nem is beszélve, hogy egészséges? és isteni finom? Szóval te is nyûgözd le a barátnõidet?:)
- Mi az, amikor a hamburger mosolyog?
- ???
- Kaján vigyor!
Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger:
Hozzávalók:
Hús fûszerezése:
? kg sertésdarált hús ? 4 szelet hamburger hús süthetõ belõle
1 egész tojás
2 gerezd fokhagyma ? reszelve
2 zöldhagyma ? reszelve
2 tk keleties fûszerkeverék
2 tk jamaikai fûszerkeverék
*só
egy csipet szecsuani bors vagy fekete õrölt bors
1 csipet chili pehely
kókuszolaj vagy olaj
4 szeletelt cheddar sajt
2 amerikai hamburger zsömle ? pirítva
Zöldségek:
Hozzávalók:
Vékonyan szeletelve?
1 paradicsom
jég saláta
1 kisebb lila hagyma
? kígyó uborka
? paprika
1 zöldhagyma
Hamburgerszósz:
Hozzávalók:
6 tk majonéz
2 tk ketchup
1 db kisebb kovászos uborka - apróra vágva
? lilahagyma ? apróra vágva
só - ízlés szerint
bors - ízlés szerint
3 tk méz
2 szelet ecetes üveges jalapeno paprika ? és 2 tk a levébõl
Díszítés: zöldhagyma karikák, és szezámmag
Elkészítés:
A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévõkkel fûszerezzük. Ha készen vagyunk, tegyük a hûtõbe minimum fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.
Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Készítsük el a hamburger szószt. A fenti hozzávalókat egy aprítóba tesszük, és jól krémesre összekeverjük. A lényeg, hogy mindent elõkészítsünk, és a végére csak a hús sütése maradjon.
A húst vegyük ki a hûtõbõl, vizes kézzel formázzunk, kerek gombolókat, és lapítsuk el húspogácsa szerûre, kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett. A húspogácsa közepe egy kicsit laposabb legyen, mint a széle, akkor szép egyenletesre sülnek majd. Tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyõbe vagy akár szabad tûzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyõben sütött hús is hasonló, füstös ízû lesz, mintha szabad tûzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyõ is megteszi.
Mielõtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés elõtt sózzuk meg/vagy sütés után, viszont daráljunk rá friss õrölt szecsuani borst mindenképpen, és öntsünk rá egy pár csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez. Ha elég forró a serpenyõ, akkor a fûszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erõs lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függõen, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.
Amíg sül a hús, vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyõbe. Akár vastagabb típusú pirítós sütõben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elõ: a zsömle alját kenjük meg a hamburger szósszal, erre tegyük a felszeletelt salátát, a sajtot, rá a forró kisült sajtos hamburger húst, lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, zöldhagyma és megint hamburger szószt kanalazzunk rá.
* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, illetve a hamburger szósznál, helyettesíthetjük a majonézt, tejföllel, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, akár vacsorára is? Díszítésként, zölhagyma karikákkal és szezámmaggal szórjuk meg.
*só - ízlés szerint, akinek szükséges ? szerintem nem kell sózni, mert a fûszer is tartalmazz némi sót, viszont akinek szüksége van rá, majd csak sütés elõtt sózza, vagy inkább utána, az még jobb. Ha összekeverésnél megsóznánk a húst, akkor sütésnél kiszáradna, és nem lenne szaftos.
Érdekesség:
Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az elsõ Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezõjüket, mely a Weber?s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezûleg gyártottak, a steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az elsõ hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemrõl gázosra építették át.
1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsõként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végzõdés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták õket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.
1842-ben bukkant fel elõször a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyvben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.
Forrás: ? és továbi érdekesség, ha még olvasnátok róla (-:
http://habmburger.blog.hu/2008/10/10/a_hamburger_eredete
Jó étvágyat!
Klarissza