A tökéletes csokis cookie / Best chocolate cookie ever
sponsored links
Úgy látszik ez egy ilyen csokis hétvége. A legutóbbi csokis-epres muffin után ma ismét csokisra vágytam: méghozzá cookie-ra. Sikerült is megtalálnom a tökéletes csokis cookie receptjét, itt. Nem tudok tippeket adni a szokásos cookie-problémákra, hogy mitõl terül, mitõl nem, mitõl reped meg a teteje, mitõl nem. Ez így sikerült, mind a kinézetével, mind az ízével, mind az állagával happy vagyok. Én így készítettem.
Hozzávalók:
14 cookie-hoz
1 csésze: 250 ml
115 gr margarin
1 csésze barnacukor
1 tk. vanília esszencia
2 tojás
1 1/4 csésze liszt
2 tk. sütõpor
1/2 tk. õrölt fahéj
csipet só
1/2 csésze holland kakaópor
1 csésze étcsokicsepp
Tetejére:
csokicsepp
jégcukor
Elkészítés:
1. A sütõt 180 fokra elõmelegítjük ( hõlégkeveréses), tepsit kibéleljük sütõpapírral.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: liszt, só, sütõpor, fahéj, kakaópor.
3. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a vaníliát. Hozzáadjuk a száraz anyagokat majd beleforgatjuk a csokit.
4. Egymástól tisztes távolságra halmokat helyezünk a tepsire egy fagyikanál segítségével ( max. 6 cookie/ adag) és kicsit ellapítjuk õket. Elõmelegített sütõben 12-14 percig sütjük, de ez sütõfüggõ. Mikor már reped a teteje és nem terül tovább ( célszerû 2 percenként lesni be a sütõ ablakán)akkor vegyük ki. Nagyon puha lesz, de 5 percig hagyjuk a tepsiben és utána tegyük rácsra, ahol tovább tudnak hûlni. Alapszabály a cookie-nál, hogy ne süssük túl, különben betoncookie lesz a jutalmunk, amit aztán már csak kekszgolyónak bedarálva tudunk megmenteni az enyészettõl.
In English:
After the best chocolate muffin I managed to bake the best chocolate cookie ever today. I have always been looking for a good cookie recipe which is soft enough but not too soft, flat enough but not like a coin and cracked enough on top. This is exactly what I wanted. The recipe adapted from here.
Ingredients:
makes 14 cookies
cup: 250 ml
1/2 cup ( 115 gr) butter, unsalted ( margarine)
1 cup dark brown sugar
2 eggs
1 tsp vanilla essence
1 1/4 plain flour
pinch of salt
2 tsp baking powder
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 cup cocoa powder ( Dutch)
1 cup dark choc-chip
For topping:
dark choc-chip
pearl sugar
Method:
1. Preheat the oven to 180 Celsius and line a baking tray with baking parchment.
2. In a bowl mix the dry ingredients: flour, salt, baking powder, cocoa powder, ground cinnamon.
3. With an electric mixer mix butter and sugar, add the eggs one by one and vanilla. Mix until smooth.
4. Add dry ingredients to wet ones and fold choc chip in.
5. Scoop large amounts of dough onto the baking tray ( I used an ice cream scoop) flatten them a bit with your hands, top with pearl sugar and choc chip and bake for 10-14 mins depending on your oven. Leave them for 5 mins on the tray then transfer to a wire rack to cool.