A Tortabûvölõ királyfi
sponsored links
Lengyel József a gyõri Matias kávézó fõcukrásza, talán azonban egyre többen lenyûgözõ esküvõi-alkalmitortáinak, illetve az azokat dokumentáló blogjának, a Torta és Karamellnek köszönhetõen figyelnek fel különleges tehetségére. 34 éves, egy négy és egy hatéves kisfiú édesapja, és szerinte õ csak egy "egyszerû vidéki gyerek, akivégzi a dolgát". Erre azonban nemcsak a blogján és facebook oldalán bemutatott impozánstortái, hanem õ maga: szerény, de kiforrott személyisége, és a vele folytatott beszélgetés is egyértelmûen rácáfolt.
Miért éppen Gyõr?
Nem volt benne semmi tudatosság, így adódott. Eredetileg lajosmizsei vagyok, 6 éves korom óta tudom,hogy cukrásznak készülök. Életem elsõ tortáját 12 évesen sütöttem édesanyámnak,a húgom megszületése alkalmából. Dobos-torta volt, és az elsõ igazi próbálkozásom, az utolsó morzsáig elfogyott, még a karamell is jól sikerült rajta. A szüleim akkor döntötték el, hogy támogatnak ezen az utamon. Édesanyám mindig is rajongott a szép virágokért, tõle örököltem a szépérzékemet. A kecskeméti vendéglátóipari szakközépiskolában végeztem, itt tanított engem Könyvesné Terike, akinek rengeteget köszönhetek, mentorom és pótanyám volt, õ indított versenyeken, és tõle tanultam meg a cukormunka alapjait. Sajnos nemrég hunyt el. Késõbb láttam, hogy nem igazán lesz Kecskeméten számomra túl sok lehetõség,én pedig éreztem, és tudtam, hogy többet szeretnék az Élettõl, így hát ...