A Tiszánál a Magyar Konyha
sponsored links
Bevallom már nagyon vártam a Magyar Konyha aktuális, nyári dupla számát. Ami különlegesen érdekessé tette az maga a Tisza és gasztronómiája, mely nekem bevallom sokáig igazi fehér folt volt. Mostanáig?
Valahogy úgy érzem mások számára is most jött el az idõ, hogy többet is megtudjanak a régióról, sõt maga a terület is mintha most akarná megmutatni magát teljes szépségében. A Tisza-tó Turisztikai Nagykövetének idén a Csík Zenekart választották. Csík János a zenekar vezetõje örömmel mesél a helyi értékekrõl, a zene és a gasztronómia kapcsolatáról, és ami nekem különösen kedves, kiderül róla, hogy leveses...
Egyre többen választják nyári uticélnak a Tiszát. Akár vízi jármûvel, bringával, gyalog, vagy autóval is ideális célpont. A Tisza-tó, a Tisza-parti városok, Szeged, Szolnok, Tokaj a sok látnivaló mellett egyre több gasztronómiai élményt nyújtanak. A legjobb éttermek, halsütõk a Tisza partján, beszélgetés egy tiszai halásszal és egy révésszel, korhely halászlé a Tiszacsegei halászcsárdából, na és persze birkapörkölt. A Tisza és környéke természetesen nem az igazi, ha nem kóstoljuk meg ezt a finomságot. S, ha már így van, tegyük ezt Karcagon, ahol sokak szerint a legízesebb, s ahol egy évtizede már fesztivált is rendeznek a bográcsosnak. Miért nem jó a zöld legelõrõl vágott birka húsa, mire jó a birkaláb-perzselõ nyárs, kell-e víz a pörkölthöz, mi az a keverõfa, hogy kerül a birka feje az ételbe, milyen köret illik legjobban egy jó ...