A sûrített tej rejtélye...
sponsored links
Elsõ kapcsolatom a sûrített tejjel gyerekkoromra nyúlik vissza. Anyu kávéédesítésre és sûrítésre használta, én meg imádtam rájárni és eszegetni, csak úgy magában.
Középiskolás koromban ennél már hasznosabb és nemesebb célra használtam: csokilikõrt fõztem belõle.
A munkahelyemen cheesecake gyártásra használom.
Most, itthon pedig egy sütihez kellett volna, ami majd a következõ posztban jelenik meg. Mert annak ellenére, hogy elrontottam, azért kijavítottam és fel fog kerülni.
Na de vissza a sûrített tejhez. Szóval mi is ez?
A sûrített tej a víz részleges eltávolításával készül, melynek során a tej szárazanyagtartalma két-háromszorosára nõ. A víz elpárologtatása vákuumban, viszonylag alacsony hõmérsékleten nem okoz lényeges változást a tej összetételében. Nagyobb változások a sûrítést követõ sterilizálás alatt fordulnak elõ, amikor a sûrítményt konzervdobozokban 115-120 fokon 20 percig, vagy átfolyó rendszerû sterilezõn 135-150 fokon pár másodpercig tartják.
Na de hol az én problémám?
Angliában kétféle sûrített tej fut a forgalomban: condensed milk és evaporated milk.Én naiv, azt gondoltam, a kettõ ...