A szüzesség erény ? az olívaolajoknál is

2018-02-17

sponsored links





Az olívát már az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták. A világon kb. 800 millió olajfa található a mediterrán vidékeken.

Nálunk tulajdonképpen néhány éve-évtizede lett igazán közkedvelt a belõle sajtolt olaj.



Amellett, hogy finom, az olívaolaj számos jótékony hatása ismert:


gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében.
ásványi anyagokban is gazdag (kálium, kalcium, foszfor, cink)
egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetõen a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt.
csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét
javítja az emésztést
serkenti az agymûködést
gyulladáscsökkentõ hatása is van







Hogyan használjuk?

Magas a forráspontja, fõzésre alkalmas, de magas hõfokon történõ sütésre nem, ezért az olívaolajban történõ sütést kerüljük. 170-180 °C fölé ne hevítsük semmiképpen.

Az erõsebb íze miatt inkább karakteresebb alapanyagok (húsok, halak) készítésénél használjuk, de pácokba, párolt zöldségekre locsolva, sajtokhoz is nagyon passzol.

Hûvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minõségébõl.



Mit jelent az extra szûz kifejezés?

Az extra szûz az elsõ sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minõségû, jobb az íze és a tápértéke is. A fáról leszedés után 24 órán belül ? az erjedés megindulása elõtt ? elkezdik a sajtolást.

A szûz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.

A sima, nem szûz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hõhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minõségû.

Az olívaolajnak mintegy 700-féle fajtája létezik. A színe változó, egészen a világossárgától a sötétzöldig. Lehet szûrt, vagy nem szûrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minõségét nem rontja, sõt, egy komplexebb ízélményt adhat. Minél alacsonyabb egy olíva savtartalma, annál egészségesebb, az extra szûz fajtánál a sarokszám 0,8 százalék.



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol az olívaolajok, illetve az olívaolajjal készült termékek széles skálájából válogathatsz.





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?











Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/02/17/a-sz...

sponsored links

Keres?s