A szállodák közös étkezésének etikettje
sponsored links
Egy nagyon érdekes cikket találtam. A beküldõje Boér Mária, aki családja irodalmi stílusban megfogalmazott szakácskönyvének részleteit mutatja be. A könyv család a 19. század közepétõl összegyûjtött receptjei mellett, a kor egyéb érdekességeit is szerepelteti. Ilyen Széchy Lorenz Jozefa „A table d’hôte tízparancsolatja” címû írása, mely a szállodák és magánpanziók abban az idõben divatba jött közös étkezéseinek addig íratlan szabályait tartalmazza.
1. Légy pontos, mivel a második kongatás után haladéktalanul elkezdik az étel felszolgálását.
2. Kifogástalan toiletteben légy (délben a második reggelinél séta ruhában is meg lehetett jelenni, de a vacsorához egyesek estélyi ruhát öltöttek, mert innen egyenesen a színházba mentek).
3. Feltûnés, kíváncsiság, elfogultság nélkül jelenj meg.
4. Ne mutatkozz be elsõ alkalommal - az urak bemutatása fiatal hölgyeknek, természetesen a mamánál és papánál, férjes asszony esetében pedig a férjnél kezdõdik a szalonban, az ebédlõben pedig csakis az ebéd után ajánlatos ...