A SZOVJET KONYHAMÛVÉSZET VINEGRET SALÁTÁJA
sponsored links
A vinegret a francia vinaigrette elnevezésbõl ered, ami ecetet jelent. Az ecet bármilyen vinegret alapvetõ komponense, ami fõ megkülönböztetõ jele a többi salátával szemben. V.I. Dhal (1801-1872)a következõ magyarázatot írta errõl a salátáról Az orosz nyelv értelmezõ szótárában: " okroska, de kvász nélkül, ecettel, mustárral stb. fûszerezve, hidegen elkészített vegyes hozzávalók keveréke".
Tehát a fõ jellemzõje a vinegretnek a "vegyes hozzávalók keveréke".
A kvász amúgy õsi erjesztett habos gabonanedû, keleti szláv eredetû. Hûtve kánikulában isteni!
Alapvetõen ugyanazokból az alapanyagokból áll, mint általában a saláták- krumpli, sárgarépa, savanyú vagy sós uborka, savanyú káposzta stb. de csak a piros színnel asszociálható, mert a fõ hozzávalója mégis csak a cékla.
Nagyon sokféle változata létezik, az alap többnyire a fent leírtakból tevõdik össze- ehhez jöhet- sós vagy ecetes gomba, zöldborsó, szemes bab, stb. de elmaradhat a sárgarépa , szokták pácolt hering (receptje a blogomon), szeljodka mellé ...