A szomszédé sem zöldebb

2012-12-05

sponsored links



A világ "sokszáz" legtermészetesebb dolgai közé tartozik az, hogy a boltokban, piacon zöldborsót vásárolunk. Konzerv vagy fagyasztott (szerintem ez a jobb), szerencsés esetben friss és ugye ott van a saját termesztésû. Zöldborsó van és kész; ugyanakkor bátran mondhatjuk, hogy az egyik legnépszerûbb zöldségféle. (Ha jól belegondolok, talán nem is ismerek olyan embert aki nem szereti a borsót.)
Nem volt ez mindig így; bár a borsó õshazája Közép-Ázsia és Kr.e. 5-6 ezer évre vezethetõ vissza, Európába csak a XVI. századtól vált ismertté, mint különlegesség. Egy francia feljegyzés az 1600-as évek végérõl azt írja - a divatos és õrült hölgyek nagy lakomák végén, titokban csipegették.
A középkorban pedig, akármilyen hihetetlen, fõleg takarmányként használták.
Mint általában, majdnem minden növénynek, a borsónak megvolt a maga jelkép mivolta, és ez nem más mint a termékenység. Halotti torban szinte kötelezõ volt a fogyasztása, sõt még a halott mellé is szokás volt borsót tenni.
Számos jó tulajdonága mellett, vastartalma miatt segít a fáradtság leküzdésében. Állítólag tanulás közben érdemes nyers zöldborsót rágcsálni.

A zöldborsót ne fõzzük sokáig mert a szemek "visszakeményednek", és ugyan ez vonatkozik a kukoricára is.

ZÖLDBORSÓS LINGUNIE, MANDULÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg linguine (vékony metélt) ...

Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2012/12/...

sponsored links

Keres?s