A szerelem Budapesten az egyik legizgalmasabb fõétel
sponsored links
17 év története egy filmben elmesélve
A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsõként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is elõszeretettel ajánl évrõl évre. A most debütáló, a város képét erõsítõ, egy új Budapest image-filmnek is beillõ kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgõ, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerõ szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.
?Budapest egy igazán varázslatos, magával ragadó város. A feleségemet is itt ismertem meg, azonnal magával ragadott minket a légkör. Igazán izgatottak vagyunk, hogy elõfutárai lehettünk a helyi pezsgõ kulináris szcénának? ? mesél a videóban David Seboek a kezdetekrõl: ?Hiszünk a fuzionalitásban és a szokatlan ízkombinációk egymáshoz rendelésében. Idõrõl idõre, a mai napig elõfordul, hogy számunkra is meglepetést okoz egy-egy különleges, így alkotott íz, amely az ázsiai és az európai konyha ötvözésébõl születik. Nehéz körülírni azt az érzést, amikor belépsz az ajtón, és érzed, most egy igazán újnak a részese leszel??
17 év hosszú idõ. Számtalan étterem nyílt és zárt be. A gasztroforradalom évek óta lázban tartja a gasztronómia iránt érdeklõdõ értõ közönséget. A Baraka azért különleges hely Budapesten, mert a tulajdonosoknak köszönhetõen egy teljesen más szellemiséget képvisel. Talán az egyetlen olyan étterme Budapestnek, ahol a multikulturalitás minden téren valósággá válik, ahol a sokszínû világ sokszínû marad, de békében elfér a palettán minden: ?Rengeteg inspirációt merítünk minden emberbõl a világ minden pontjából, akár õk érkeznek hozzánk, akár mi utazunk hozzájuk. Rendkívül izgalmas új arcokkal találkozni, és egyben látni és ízlelni, hogy más kultúrákat mi tesz különlegessé. A Baraka a világ minden tájáról érkezõk véleményét, nézõpontját fontosnak, izgalmasnak, inspirálónak találja.?
?Mind a ketten a ?90-es évek végén érkeztünk, amikor a nemzetközi konyhával mûködõ éttermek Budapesten még egyáltalán nem voltak jelen? ? így indul a Baraka története David szerint. ?Eredetileg egy francia péksüteményeket áruló kávézó volt a fejünkben, amely az egyszerû, de nagyszerû elvet vallja. Teljesen szerelembe estem a kézzel készült, házi péksütemény világával, és ennek apropóján egészen Franciaországig mentem, hogy egy év alatt kitanuljam a szakmát. Nem terveztünk rögtön fine dining éttermet nyitni, 2001-ben nyitottuk meg a Barakát, mert azt láttuk, igény van rá, de hiányzik egy hasonló hely a városképbõl.?
?A Baraka egy kis bisztrónak született, amely nemes egyszerûséggel jó ételeket hivatott felszolgálni erre fogékony embereknek. Majdnem 17 évvel ezelõtt nyílt meg, egy olyan idõben, amikor még egyáltalán nem volt összehasonlítható a gasztronómiai pezsgés a mostanival? ? folytatja férje meséjét Leora. ?Egy könnyed, egészséges, izgalmas ételeket és salátákat kínáló helyet álmodtunk meg, ahol nem fritõzben készülnek a fogások, és több hal kerül az asztalra. David ekkoriban jött vissza Franciaországból, ahol a sütés fortélyait tanulmányozta. Egyszerû ételeket kezdtünk el fõzni, õ pedig hozzátette a lehengerlõ desszertjeit. Reggel a piacokon kezdtünk a legjobb alapanyagok után kutatva, miközben rengeteget tanultunk a helyi árusoktól. Volt idõ, amikor David volt a séf, én pedig a pincér. Igazán romantikus volt.?
David szerint sok minden változott a kezdetektõl, de ez egy természetesen dinamikus folyamat, folyamatosan érlelõdött minden. Nagyon sok alapanyag, amit ma használnak, a korai 2000-es években még elérhetetlennek számított. Így alakult az étterem is velük együtt, szimbiózisban a nemzetközi és hazai gasztronómiai fejlõdéssel egyaránt. ?A Baraka érzést ma már nem tudod összekeverni, azonnal felismered, ráérzel - a kifinomultságot a felszolgált ételektõl a designon át a szervízig. Ezt szerettük volna megmutatni a videóban is.?
?A tény, hogy mi magunk is különbözõ kultúrák, ízek, konyhák gyermekei vagyunk, determinál, akárcsak közös szenvedélyünk, a gasztronómia és az utazás? ? veszi át a szót Leora: ?Mindketten külföldrõl érkeztünk, a konyhán magyar, portugál és brazil séf dolgozik, a cukrászunk Szerbiából érkezett, de visszavárjuk cukrászlányunkat is, akit most egy kis idõre hazaengedtünk Finnországba. A folytonos kíváncsiság és kitartó munka teszi a Barakát azzá, ami, a kezdetektõl a napjainkig. Nem kifejezetten ételekben jelenik meg az, amit mi képviselünk, sokkal inkább ízeket, fûszereket, álmokat, textúrákat, párosításokat tartunk emblematikusnak. A kreativitás és a nyitottság a világra a mi védjegyünk.?
Az étel, amiben az egész világ megjelenik
?Van egy magyar kacsából készült étel, mely kifejezi az általunk képviselt szellemiséget és filozófiát? ? csinál kedvet egy csodálatosan hangzó fogáshoz David: ?A kínai öt fûszerrel készülõ, lágyan megperzselt kacsamell, amit quinoával, édes burgonyával, vérnaranccsal valamint forralt borhabbal alkottunk meg. Ez az étel szépen tükrözi a francia és ázsiai hatásokat, amelyek végigívelnek az étlapon, miközben a magyar kacsát számtalan különleges technika segítségével készítjük. Igazi fúzió, a világok találkozása.?
Leora és David 17 év után is csak egyet szeretne, egy olyan éttermet, ahol õk maguk is szívesen lennénk vendégek, olyan ételekkel, amelyeket õk maguk is szívesen ízlelnének újra és újra. Errõl a szerelemrõl szól a Baraka videója.