A szelidgesztenyérõl mit tudtok?
sponsored links
Én elég sokat, gyerekkoromban volt a kertünkben szelidgesztenyefa. Amit tudok, azt az édesapámtól tudom, aki agrár szakember volt.
Minden évben amikor eljött az õsz szeptember és november között beért a termése, aminek burka tüskés, de nem szúrós. Nagyon szerencsések azon tájak lakói ahol megterem ez a gyümölcs. Van egy ókori római mondás - hiszen Olaszországban van a legtöbb termõhely - miszerint ott van kiváló életfeltétel az ember számára, ahol a szelidgesztenye megterem. Szép a neve is szelidgesztenye.
Nagyanyám idejében nagy becsben tartották, õ is sokat mesélt róla, recepteket is tõle ismerek.
Persze ilyenkor õsszel ahol van gesztenyefa az utcákban, parkokban találkozhatunk sok-sok lehullott gesztenyével, de ezek vad fajták és nincs rokonságban a szelidgesztenyével.
A szelidgesztenyérõl rögtön a sült gesztenye jut az eszünkbe, amit a csípõs, hideg téli idõben papírzacskóban vásárolhatunk - persze otthon is süthetjük.
A szelidgesztenyének is vannak alfajai, ezek az európai, kínai, japán és az amerikai. Nagyon hosszú életû fa, akár 200-300 évig is elél, de van feljegyzés 500-600, de még 10000 éves fáról is. Hazánkban a leghosszabb életû gyümölcsfa és 20-30 méter magasra is megnõ. A mi fánk is volt már vagy 8-10 méteres.
Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon, a Börzsönyben, a Mecsekben, és a Dunakanyarban vannak ültetvények - de mint ahogy nekünk is volt a kertünkben, úgy másoknak is lehet a magánházak kertjében is.
A néphagyomány szerint Károly Róbert király telepítette az elsõ szelidgesztenye erdõt Nagymarosra.
A nagy szemû gesztenye a maróni, 10 dkg gesztenyében nagyon sok vitamin és ásványi anyag található pl. B1, B2, B6, C, és E-vitamin, kálium, magnézium, vas, réz, foszfor.
Nagyon sokoldalú a termése, mert készíthetõ belõle lekvár, méz - mert a virágja jó mézlegelõ - bor, szörp, pálinka, de sokféle elõétel, húsétel, leves, mártás, köret, desszert, mindegyiknek jó alapanyaga.
C-vitamin tartalma a ribizléével és a málnáéval vetekszik.
Ásványi anyag tartalma miatt nagyon ajánlott azoknak, akik érzelmileg labilisak, erõsíti az idegeket.
A népi gyógyászatban a nagymamám használta nemcsak a termését, hanem a fa kérgét, leveleit is hasmenés, hurutos és légzõszervi megbetegedések ellen.
Gesztenyés recepteket Magyarországon Mátyás királyunk felesége Beatrix királyné terjesztette el a XV. században, amit Mátyás király is nagyon kedvelt.
Ezután sok helyen a gesztenye a gabonát és a burgonyát is helyettesítette. A gesztenyelisztet
vízben, tejben megfõzve fogyasztották.
A nagymamám készített gesztenyés gombócot, gesztenyés palacsintát, gesztenyekrémet, birsalmás gesztenyés kacsasültet, gesztenyekrémlevest, meg linzerfélét is de még számtalan finom étel készíthetõ belõle.
Sok sült gesztenyét és abból gesztenyemasszát is készített, amire én még nem vállalkoztam, de tudom, hogyan kell készíteni.
- Az otthon sütött gesztenyéhez sérülésmentes és megmosott gesztenyékbe a lapos oldalukon éles késsel vágjunk X-et, 15 percig áztassuk hideg vízben, ezzel elkerüljük, hogy sütés közben felrobbanjanak. Az X bevágással tegyük tepsibe és süssük addig, amíg az X-nél felpöndörödik a héja. Melegen kell meghámozni - kis ideig kicsavart vizes konyharuhába kell csavarni, hogy ne legyen annyira forró. Ha ez netán macerás, akkor marad az utcai árusoknál kapható sült gesztenye, vagy a bolti gesztenyemassza - ez utóbbi meg sem közelíti a házit, ami kárpótol a fáradtságért.
Minden évben amikor eljött az õsz szeptember és november között beért a termése, aminek burka tüskés, de nem szúrós. Nagyon szerencsések azon tájak lakói ahol megterem ez a gyümölcs. Van egy ókori római mondás - hiszen Olaszországban van a legtöbb termõhely - miszerint ott van kiváló életfeltétel az ember számára, ahol a szelidgesztenye megterem. Szép a neve is szelidgesztenye.
Nagyanyám idejében nagy becsben tartották, õ is sokat mesélt róla, recepteket is tõle ismerek.
Persze ilyenkor õsszel ahol van gesztenyefa az utcákban, parkokban találkozhatunk sok-sok lehullott gesztenyével, de ezek vad fajták és nincs rokonságban a szelidgesztenyével.
A szelidgesztenyérõl rögtön a sült gesztenye jut az eszünkbe, amit a csípõs, hideg téli idõben papírzacskóban vásárolhatunk - persze otthon is süthetjük.
A szelidgesztenyének is vannak alfajai, ezek az európai, kínai, japán és az amerikai. Nagyon hosszú életû fa, akár 200-300 évig is elél, de van feljegyzés 500-600, de még 10000 éves fáról is. Hazánkban a leghosszabb életû gyümölcsfa és 20-30 méter magasra is megnõ. A mi fánk is volt már vagy 8-10 méteres.
Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon, a Börzsönyben, a Mecsekben, és a Dunakanyarban vannak ültetvények - de mint ahogy nekünk is volt a kertünkben, úgy másoknak is lehet a magánházak kertjében is.
A néphagyomány szerint Károly Róbert király telepítette az elsõ szelidgesztenye erdõt Nagymarosra.
A nagy szemû gesztenye a maróni, 10 dkg gesztenyében nagyon sok vitamin és ásványi anyag található pl. B1, B2, B6, C, és E-vitamin, kálium, magnézium, vas, réz, foszfor.
Nagyon sokoldalú a termése, mert készíthetõ belõle lekvár, méz - mert a virágja jó mézlegelõ - bor, szörp, pálinka, de sokféle elõétel, húsétel, leves, mártás, köret, desszert, mindegyiknek jó alapanyaga.
C-vitamin tartalma a ribizléével és a málnáéval vetekszik.
Ásványi anyag tartalma miatt nagyon ajánlott azoknak, akik érzelmileg labilisak, erõsíti az idegeket.
A népi gyógyászatban a nagymamám használta nemcsak a termését, hanem a fa kérgét, leveleit is hasmenés, hurutos és légzõszervi megbetegedések ellen.
Gesztenyés recepteket Magyarországon Mátyás királyunk felesége Beatrix királyné terjesztette el a XV. században, amit Mátyás király is nagyon kedvelt.
Ezután sok helyen a gesztenye a gabonát és a burgonyát is helyettesítette. A gesztenyelisztet
vízben, tejben megfõzve fogyasztották.
A nagymamám készített gesztenyés gombócot, gesztenyés palacsintát, gesztenyekrémet, birsalmás gesztenyés kacsasültet, gesztenyekrémlevest, meg linzerfélét is de még számtalan finom étel készíthetõ belõle.
Sok sült gesztenyét és abból gesztenyemasszát is készített, amire én még nem vállalkoztam, de tudom, hogyan kell készíteni.
- Az otthon sütött gesztenyéhez sérülésmentes és megmosott gesztenyékbe a lapos oldalukon éles késsel vágjunk X-et, 15 percig áztassuk hideg vízben, ezzel elkerüljük, hogy sütés közben felrobbanjanak. Az X bevágással tegyük tepsibe és süssük addig, amíg az X-nél felpöndörödik a héja. Melegen kell meghámozni - kis ideig kicsavart vizes konyharuhába kell csavarni, hogy ne legyen annyira forró. Ha ez netán macerás, akkor marad az utcai árusoknál kapható sült gesztenye, vagy a bolti gesztenyemassza - ez utóbbi meg sem közelíti a házit, ami kárpótol a fáradtságért.