A svéd mandulatorta
sponsored links
Van egy elméletem a svéd mandulatorta eredetét illetõen.
Mondom, elmélet, de most, hogy már vagy tízszer egymás után megsütöttem ezt a nagyon finom és keresett süteményt, szinte meggyõzõdésem, hogy valahogy az alábbiak szerint születhetett.
Egy szép napon Svenson nagyot sóhajtott, és így szólt kedveséhez:
- Ulrike, süss nekem egy jó kis tortát!
Ulrike mosolyogva vállalta a feladatot, megsimogatta Svenson fejét, és azt mondta:
- Meglátod, olyat sütök, hogy csak na!
A lány már el is képzelte, milyen lesz a torta; szép magas, háromba vágja majd a tésztát, betölti krémmel,
megdíszítgeti, hú, hogy fog neki örülni Svenson!
Keresgélt régi receptek között, és rábukkant egyre, amelyik megtetszett neki; hogyaszongya, 4 tojásfehérjét verj habbá 4 evõkanálnyi cukorral, keverj bele 15 deka õrölt mandulát, süsd meg 180 fokon 30 perc alatt. Vágd félbe, töltsd meg krémmel...
És ott volt az is, hogyan.
No, Ulrike nekilátott. Megsütötte a fehér piskótát, elkészítette a krémet is, a tojássárgákat 15 deka cukorral, 1,5 deci tejszínel ...