A sonkás tészta
sponsored links
Húsvét után a fõtt sonkát már meguntuk , de a maradékot hasznosítani kell , a sonkával úgy elteltünk hogy már nem igazán kívánjuk és ha valami már nem esik jól azt ne erõltessük . Ilyenkor csináltak a régiek sonkás tésztát . Na már most , ugyebár , ha az ember körülnéz az interneten ,rögtön temérdek sonkás tészta receptet dob ki a.gép, jobbnál jobbak is akadnak és igen denaturáltak is , van azokon minden : ilyen - olyan sonkák , csülkök , úgynevezett bacon és mindenféle szalonnák aztán a fõtt kukoricától kezdve a gombán , karfiolon ,brokkolin át a fõt babig és a paradicsomtól , hagymától ,fokhagymától , paprikától a sárgarépáig minden , megtetézve mindenféle sajtokkal , tejszínnel , margarinnal , tojással és tejföllel meg persze ételízesítõvel , valamint különféle fûszerekkel !/ mert a sonkaféléknek úgy sincs semmilyen íze / Persze ebbõl a kavalkádból sok minden összejöhet , még egy jóízû tészta is , csak ez már a rég elfeledett sonkás tészta ízvilágától olyan messze van mint Makó Jeruzsálemtõl !
A régiek mifelénk így készítették a sonkás tésztát : a fõtt füstölt-sonkamaradékot megdarálták a kövérjével együtt a sonkabõr nélkül , gyúrtak egy nagy adag lebbencstésztát , kinyújtották és lebbencs formára szaggatták vagy vágták , amit kifõztek és egy kis zsírral összekevertek . Majd külön készítettek egy porlós tésztát és kinyújtották olyan félujjnyi vastagra . A porlósnak olyan nagynak kellet lennie hogy egy nagy zománcos öntöttvaslábast amibe a sonkás tészta került ki lehessen bélelni , majd ráhajtva ...