A sokoldalú sült (pirított) rizs
sponsored links
Thai ananászos sült rizs
Ez a poszt is (csakúgy, mint az elõzõ) a rizskultúra (vagy rizskultusz?) jegyében készül Ezt Ettem Écinek köszönhetõen, aki volt olyan bátor, hogy a RIZS-t adja meg a mostani VKF témájának.
A rizs megosztó? Van aki szereti, és vannak, akik ki nem állhatják (bár szerintem azért, mert õk még nem kóstoltak igazán jó rizst). Ízlések és pofonok? Azt viszont senki sem vitathatja, hogy sokoldalúan elkészíthetõ. Gondoljunk pl. a sült rizsre; néhány hozzávaló felhasználásável szinte percek alatt készíthetünk bármilyen ízvilágú egytálételt. Lehet mediterrán ízvilágú, ha jól beparikázzuk akár magyaros is (gondoljunk csak a rizses húsra, bár az nem sült rizs) vagy ázsiai. A távol-keleti konyhában egyébként is igen elterjedt a sült rizs, mint mûfaj (ennek legegyszerûbb változata a kínai büfékben is kapható tojásos pirított verzió). Egy kis fûszer vagy szójaszósz, egy kis pirított zöldség és tojás rá és már nem is olyan unalmas és egyhangú a sima rizsköret. A maradék rizs újjászületése, higyjétek el! Mert a legjobb sült rizst (az ázsiai bölcsek szerint) hideg, ?másnapos? rizsbõl lehet készíteni. Ha ilyen nincs és frissen fõzöttbõl készítjük, legalább próbáljunk meg várni addig, amíg langyosra, majdnem hidegre hûl.)
A sült rizs tényleg annyira egyszerû és olyan sokféleképpen variálható, hogy szinte nem is lehet pontos receptet írni hozzá. Az alap a maradék rizs (ami lehet barna, vagy fehér, hosszú v. kerek szemû, basmati, jázmin?) és ehhez adunk bármit, amit szeretünk; felaprított zöldségeket, húst, tenger gyümölcseit; összesütjük, ízesítjük és már kész is. Most egy thai ananászos verzió következik, amiben garantáltan senki sem fog csalódni!
Thai ananászos sült rizs
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 csésze natúr, fõtt, hidegre hûtött rizs
- 1-1 csésze felaprított ananász, brokkoli és koktélrák (garnéla, apró kokckákra vágott csirkehús)
- 1/2 hagyma felaprítva
- 1/4-1/2 piros kaliforniai paprika felaprítva (ugyan olyan nagyságúra, mint az ananász és a brokkoli)
- 1 maréknyi babcsíra (el is hagyható)
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ek halszósz
- 2-3 ek szójaszósz
- 1/2 tk kurkuma (ettõl lesz szép sárga!)
- olaj a sütéshez, újhagyma zöldje díszítéshez
1 csésze nálunk mosz kb. 2 dl, de a csésze mérete nem igazán számít!
Egy serpenyõben kevés olajat hevítünk, ebben elõször megpirítjuk a koktélrákot (addig kell sütni, amíg rózsaszínû nem lesz, nagyon rövid idõ kell neki!) vagy a felkockázott csirkét. Ha kész, kitesszük egy tányérba. Ezután ugyan abban a serpenyõben megdinszteljük a felaprított hagymát (ha kell, adunk hozzá 1 ek olajat), amikor már üvegesre sült, hozzáadjuka zúzott fokhagymát és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Erre jön a paprika és a brokkoli; kevergetve addig sütjük-pirítjuk, amíg meg nem puhul picit (de maradjon roppanós, ?al dente?!), következik az ananász, ezzel 1-2 percig tovább sütjük a zöldségeket ( ha kell, adhatunk még hozzá 1 ek olajat) végül a zöldségekhez keverjüka rizst, pár percig összepirítjuk. Végül a rizses keverkéhez adjuk az ízesítõket (halszósz, szójaszósz, kurkuma), elkeverjük, a legvégén keverjük hozzá a babcsírát és a pirított koktélrákot. Ha szükséges, ízesítjük még kevés szójaszósszal vagy halszósszal.
A hozzávalók mennyisége nem szentírás; nyugodtan adhatunk 1-1- hozzávalóból többet de kevesebbet is a rizshez.
Ez már önmagában is egytálétel, de mi még készítettünk hozzá ropogós bundában sült tofu szeleteket (a ropogós bunda receptje itt) és földimogyoró szószt is.
Ez a poszt is (csakúgy, mint az elõzõ) a rizskultúra (vagy rizskultusz?) jegyében készül Ezt Ettem Écinek köszönhetõen, aki volt olyan bátor, hogy a RIZS-t adja meg a mostani VKF témájának.
A rizs megosztó? Van aki szereti, és vannak, akik ki nem állhatják (bár szerintem azért, mert õk még nem kóstoltak igazán jó rizst). Ízlések és pofonok? Azt viszont senki sem vitathatja, hogy sokoldalúan elkészíthetõ. Gondoljunk pl. a sült rizsre; néhány hozzávaló felhasználásável szinte percek alatt készíthetünk bármilyen ízvilágú egytálételt. Lehet mediterrán ízvilágú, ha jól beparikázzuk akár magyaros is (gondoljunk csak a rizses húsra, bár az nem sült rizs) vagy ázsiai. A távol-keleti konyhában egyébként is igen elterjedt a sült rizs, mint mûfaj (ennek legegyszerûbb változata a kínai büfékben is kapható tojásos pirított verzió). Egy kis fûszer vagy szójaszósz, egy kis pirított zöldség és tojás rá és már nem is olyan unalmas és egyhangú a sima rizsköret. A maradék rizs újjászületése, higyjétek el! Mert a legjobb sült rizst (az ázsiai bölcsek szerint) hideg, ?másnapos? rizsbõl lehet készíteni. Ha ilyen nincs és frissen fõzöttbõl készítjük, legalább próbáljunk meg várni addig, amíg langyosra, majdnem hidegre hûl.)
A sült rizs tényleg annyira egyszerû és olyan sokféleképpen variálható, hogy szinte nem is lehet pontos receptet írni hozzá. Az alap a maradék rizs (ami lehet barna, vagy fehér, hosszú v. kerek szemû, basmati, jázmin?) és ehhez adunk bármit, amit szeretünk; felaprított zöldségeket, húst, tenger gyümölcseit; összesütjük, ízesítjük és már kész is. Most egy thai ananászos verzió következik, amiben garantáltan senki sem fog csalódni!
Thai ananászos sült rizs
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 csésze natúr, fõtt, hidegre hûtött rizs
- 1-1 csésze felaprított ananász, brokkoli és koktélrák (garnéla, apró kokckákra vágott csirkehús)
- 1/2 hagyma felaprítva
- 1/4-1/2 piros kaliforniai paprika felaprítva (ugyan olyan nagyságúra, mint az ananász és a brokkoli)
- 1 maréknyi babcsíra (el is hagyható)
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ek halszósz
- 2-3 ek szójaszósz
- 1/2 tk kurkuma (ettõl lesz szép sárga!)
- olaj a sütéshez, újhagyma zöldje díszítéshez
1 csésze nálunk mosz kb. 2 dl, de a csésze mérete nem igazán számít!
Egy serpenyõben kevés olajat hevítünk, ebben elõször megpirítjuk a koktélrákot (addig kell sütni, amíg rózsaszínû nem lesz, nagyon rövid idõ kell neki!) vagy a felkockázott csirkét. Ha kész, kitesszük egy tányérba. Ezután ugyan abban a serpenyõben megdinszteljük a felaprított hagymát (ha kell, adunk hozzá 1 ek olajat), amikor már üvegesre sült, hozzáadjuka zúzott fokhagymát és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Erre jön a paprika és a brokkoli; kevergetve addig sütjük-pirítjuk, amíg meg nem puhul picit (de maradjon roppanós, ?al dente?!), következik az ananász, ezzel 1-2 percig tovább sütjük a zöldségeket ( ha kell, adhatunk még hozzá 1 ek olajat) végül a zöldségekhez keverjüka rizst, pár percig összepirítjuk. Végül a rizses keverkéhez adjuk az ízesítõket (halszósz, szójaszósz, kurkuma), elkeverjük, a legvégén keverjük hozzá a babcsírát és a pirított koktélrákot. Ha szükséges, ízesítjük még kevés szójaszósszal vagy halszósszal.
A hozzávalók mennyisége nem szentírás; nyugodtan adhatunk 1-1- hozzávalóból többet de kevesebbet is a rizshez.
Ez már önmagában is egytálétel, de mi még készítettünk hozzá ropogós bundában sült tofu szeleteket (a ropogós bunda receptje itt) és földimogyoró szószt is.