A savanyítás mint fõzés

2011-10-06

sponsored links


A befõzés-savanyítás szép hagyományát teljesen a kamrapolcok szélére szorította a globalizáció. Miközben a lekvárfõzés és a szörpkészítés még úgy ahogy menõ dolog, a többi hangyás eltevõs tevékenység rohamosan megy ki a divatból. A savanyúság, mint mûfaj, orrára a saláták csapták rá a spájzajtót, bár amióta Váncsa Istvántól tudjuk, hogy saláta bármi lehet amit megeszünk, akár a disznósajt is, ezen az alapon akár a savanyúság is lehet saláta.

A folyamathoz hozzájárult a tartósítószerektõl való berzenkedésünk is. Korábban csuporszámra faltuk a szalicilt, ezzel is elõsegítve a nemzet megmaradását, de jött az Unió és lesöpörte az asztalról. Valóban ajánlatos más módszerekkel tartósítani, ott van pl. a hõ, az ecet és a só, de ha majd téli vasárnapi ebédeknél némi kis nátrium-benzoát is az asztalra kerül, ne ijedjünk meg, talán az sem károsabb, mint egy decemberben vásárolt paradicsom, gázzal tartósított saláta, kaliforniai paprika - mint ...

Folytats a blogon ... sajatleveben.blogspot.com/2011/10/sav...

sponsored links

Keres?s