A roppanós barackmag
sponsored links
Barackmag vagy mandulamag. Mindegy melyiknek nevezed, ez nem a nápolyis, hanem nagyon finom kakaós, omlós tésztás. Olyan amilyet a régi idõk lakodalmaiban lehetett csak megízlelni. Gyerekkoromban készítettem el elõször, akkor nagyon macerásnak tûnt, pedig nem is az. Megéri az élményért , mert amikor megkóstolod megáll az idõ!
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
12 dkg darált dió
2 evõkanál kakaó
krém:
25 dkg vaj
2 tojás
2 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 dl tej
forgatáshoz:
4 evõkanál kakaópor
2 evõkanál porcukor
Ha ügyes vagy akkor akár 1 óra alatt el is készítheted. Sajnos ezzel a sütivel több a dolgod, de növessz polipkarokat, kérd meg a családot segítsen a formába nyomkodni a tésztát. A gyerekek élvezettel fognak segíteni. Ehhez azonban kell forma, legalább 50 db. Akkor megy gyorsan.
1. A lisztet, margarin, porcukrot, diót, kakaót morzsold össze, majd gyúrd tésztává. Kicsit nehezen áll össze, de amint a vaj elkezd a kezed hatására olvadni, lassan, de biztosan tészta lesz belõle.
2. Ha kész vedd elõ a formákat, és szépen, vékonyan nyomkodd bele. Azért legyen vékony, mert egy kicsit megduzzad a sütés alkalmával, és kell a hely a tölteléknek.
3. Az elsõ tepsibe belefér 25 forma. Ha kész tedd elõmelegített sütõbe 190 fokra 10 percre. ne tovább, hamar megsül, és könnyen elégedheted. Szépem elkezd a barna tészta világosodni, na, akkor lesz jó.
4. Amint kész, konyhai kesztyû segítségével ütögesd ki a formából. Ha a végét picit az asztalhoz ütöd, szépen kifordul a tészta, ilyenkor még puha, de hamar megkeményedik, ezért kell melegen kiütni, hogy ne törjön össze.
5. Most tedd be a másik tepsit, és töltsd meg amit kiütögettél. Addig csináld, amíg a tészta el nem fogy, ha ügyesen dolgozol, akkor, amíg az egyik adag sül a másikat pont megtöltöd.
6. Ha kész a tészta, készítsd el a krémet. A tojásokat a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral vízgõz felett fõzd sûrû krémmé. Ha kész keverd bele melegen a diót, és hagyd kihûlni. Ha kihûlt robotgéppel keverd hozzá a vajat, keverd ki habosra.
7. Egy kiskanál segítségével tölts meg egy fél sütit, és tegyél rá egy másikat. Olyan lesz, mint egy barackmag.
8. 4 evõkanál kakaóport keverj el 2 evõkanál porcukorral, és ebbe forgasd meg a magokat. Készen is vagy.
Ugye, hogy nem volt nagy ördöngösség?
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
12 dkg darált dió
2 evõkanál kakaó
krém:
25 dkg vaj
2 tojás
2 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 dl tej
forgatáshoz:
4 evõkanál kakaópor
2 evõkanál porcukor
Ha ügyes vagy akkor akár 1 óra alatt el is készítheted. Sajnos ezzel a sütivel több a dolgod, de növessz polipkarokat, kérd meg a családot segítsen a formába nyomkodni a tésztát. A gyerekek élvezettel fognak segíteni. Ehhez azonban kell forma, legalább 50 db. Akkor megy gyorsan.
1. A lisztet, margarin, porcukrot, diót, kakaót morzsold össze, majd gyúrd tésztává. Kicsit nehezen áll össze, de amint a vaj elkezd a kezed hatására olvadni, lassan, de biztosan tészta lesz belõle.
2. Ha kész vedd elõ a formákat, és szépen, vékonyan nyomkodd bele. Azért legyen vékony, mert egy kicsit megduzzad a sütés alkalmával, és kell a hely a tölteléknek.
3. Az elsõ tepsibe belefér 25 forma. Ha kész tedd elõmelegített sütõbe 190 fokra 10 percre. ne tovább, hamar megsül, és könnyen elégedheted. Szépem elkezd a barna tészta világosodni, na, akkor lesz jó.
4. Amint kész, konyhai kesztyû segítségével ütögesd ki a formából. Ha a végét picit az asztalhoz ütöd, szépen kifordul a tészta, ilyenkor még puha, de hamar megkeményedik, ezért kell melegen kiütni, hogy ne törjön össze.
5. Most tedd be a másik tepsit, és töltsd meg amit kiütögettél. Addig csináld, amíg a tészta el nem fogy, ha ügyesen dolgozol, akkor, amíg az egyik adag sül a másikat pont megtöltöd.
6. Ha kész a tészta, készítsd el a krémet. A tojásokat a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral vízgõz felett fõzd sûrû krémmé. Ha kész keverd bele melegen a diót, és hagyd kihûlni. Ha kihûlt robotgéppel keverd hozzá a vajat, keverd ki habosra.
7. Egy kiskanál segítségével tölts meg egy fél sütit, és tegyél rá egy másikat. Olyan lesz, mint egy barackmag.
8. 4 evõkanál kakaóport keverj el 2 evõkanál porcukorral, és ebbe forgasd meg a magokat. Készen is vagy.
Ugye, hogy nem volt nagy ördöngösség?