A rizs
sponsored links
A rizs az emberiség felének legfontosabb tápláléka.
A rizs története
A rizs a búzával együtt az emberiség legfontosabb, és legtöbbet fogyasztott gabonaféléje, már az újkõkor óta ismert volt, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A világban 8000 rizsfajta található. Származási helye Délkelet-Ázsia.
A rizsszemet elõbb kicsépelik, hántolják, majd koptatással válik fehér rizzsé, ez biztosítja a természetes eltarthatóságát.
Van hosszú, közepes, és rövidszemû, fekete, fehér, barna, vörös, basmati, és jázmin, olasz rizsfajták, arborio, karolina, illetve édes vagy pudingrizs, és még a nálunk közismert fajták közül is biztos van amit kihagytam a felsorolásból.
A rizs hatóanyagai és gyógyhatása
? B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, niacint keményítõt, rostot, szerves sót tartalmaz.
? Bõrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére a rizskorpa fogyasztása ajánlatos, bélgyulladások esetén a rizsnyák hasznos.
? Hasmenés, rossz közérzet, hányinger, székrekedés esetében javasolt, méregtelenítõ étel
? A rizstejet tejérzékenységben szenvedõ emberek fogyaszthatják.
A rizs tárolása
A rizst legjobb vászon, vagy juta zsákban, illetve papírzacskóban tartani.
A fehér rizs 2-3 évig is eláll, feltéve, ha nem molyosodik be.
Gasztronómiai alkalmazása, avagy mit fõzhetünk a rizsbõl
A rizs ezerféleképpen készíthetõ el, és könyvet lehetne írni rizzsel készült receptekbõl, ezért a teljesség igénye nélküli a felsorolás,
Kapható rizsliszt, pehely, és keményítõ formájában is, erjesztve belõle készül a szaké, és az ecet.
A rizs elsõsorban kásaétel volt még ma is nagy elõszeretettel fogyasztják Kínában reggelire, a Japánoknál is a legfontosabb étel, különbözõ szusikat, rizslabdácskákat, rizslepényeket, és minden étkezéshez köretként készítik, elég csak megfõzni a japán alaprecept szerint és megtudjuk micsoda, finom, aromás, illatos, pergõ puha, és tapadós egyszerre. A japán élelmiszerboltok egy tucat rizsfélét kínálnak a háziasszonynak. Aztán itt van az olaszok rizottója,
a spanyolok paelája, a kaukázusi népek plovja
és az indiai sáfrányos rizs és a kicsari.
A rizs rakott ételek, levesek fontos összetevõje.
A rizs fajtájától és fõzési módjától függ, hogy a szemek pergõsek elválnak egymástól, vagy ragacsos állagú, mint a szusihoz használt fõtt rizs, vagy al dente mint a rizottóhoz készített fõtt rizs.
Barna rizs kontra fehér rizs
A barna rizs hasznos tulajdonságai akkor tudnak érvényesülni, ha szervezetünk meg tudja emészteni, ezen kívül a barna rizs:
? a korpa avasodása miatt tartósított termék
? gyomor-nyálkahártyagyulladást (gastritist) provokálhat, ezért bármelyik barna rizzsel készült ételbe a betegség megelõzésére tegyünk szegfûszeget, és kókuszreszeléket
? emészthetõsége hosszantartó fõzéssel érhetõ el (4-6 óra), fõleg akkor együnk ilyen nehéz ételt, amikor fizikai munkát fogunk végezni, vagy intenzíven sportolunk.
Mint a többi gabonaféle esetében a hántolatlan rizs is több biológiai értékkel rendelkezik, ami a fényezett rizs, nem csak a csíráját, hanem a héját is elveszti a fehérje átalakító enzimekkel együtt, mégis követendõnek tartom az ájurvéda több ezer éves tanítását, mely szerint a barna rizs nehezen emészthetõ, ezért inkább a fehér rizst javasolja mindennapi fogyasztásra.
A fényezett rizs meghatározás azt jelenti, hogy glükózzal és talkummal ?fényesre csiszolják? a rizsszemeket. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy az ilyen rizs kevésbé fõ szét és tapad össze.
Ajurvéda a rizsrõl
A fehér rizs különösen a basmati rizs a szatvikus táplálékok közé tartozik, a vata és pitta típusoknak különösen megfelel, a kapha típusnak mértékletes fogyasztása javasolt. Kis mennyiségben egyensúlyba hozza mindhárom dósát. Hût és édes ugyanakkor jól hat a hasnyálmirigy mûködésre, fogyasszuk túlzott vizelet-kiválasztás, hasmenés esetében. El tudja hárítani mindhárom életkezdet - Szél, Epe, és Nyálka ártalmas tulajdonságait, növelni tudja a férfierõt, megszünteti a hányást, és a hasmenést. Mivel a rizsnek hûtõ hatású, hideg idõben, télen, sült dióval, vagy mungó babbal együtt készítsük el.
A barna rizs nehéz emészthetõsége mellett a pitta alkatúaknál különösen növeli a hõt, és nehéz ezért nem ajánlott a kapha típusúaknak.