A PÁSZTOROK ÉTELE: ÖHÖN
sponsored links
Mindenki ismeri ezt a tésztából és krumpliból készülõ, paprikával és szalonnával ízesítõ pásztorételt. Az ország különbözõ részein más-más névvel illetik > elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltérhet. Valahol slambucnak hívják, de az Én családom mindig öhönnek ismerte és mindig így hívjuk. Hajdú-Bihar megyei étel, valószínûleg a Hortobágyon készítették elõször, és a legenda szerint az öhön név is innen származik... a pásztortól kérdezték, hogy ízlik-e neki ez az étel, de annyira forró volt, hogy csak annyit tudott mondani: "ühüm" > innen jutottunk el a öhön nevéig. :)) Ezt az ételt mindig bográcsban készítik - ha nem bográcsban készül, akkor nem nevezhetõ öhönnek/slambucnak.
Mi is bográcsban készítettük, vagyis ezt kivételesen a férjem készítette (még szombat délután). Az ilyen régies jellegû népi ételeket Õ szereti fõzni. Nagyon jól és nagyon finoman fõz, bár a fõzés számára tényleg csak hobbi. Nem lenne kedve minden nap fõzni, de évente 3-4-5 alkalommal "erõs vágyat érez" a fõzés iránt, és ilyenkor mindig a bográcsozásban teljesíti ki ezt a vágyakozását. :))
Bevallom, Én nem vagyok öhön párti - bár szó nélkül eszek belõle egy keveset - viszont a családom összes tagja rajong ezért az ételért, Milánnal az élen! Milán amennyire válogatós, annyira öhön rajongó!! :-))
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg lebbencs
- kb. 50 dkg burgonya ...