A pompos, és ami mögötte van
sponsored links
Kenyérlángosch oder töker pomposch, netán langalló, esetleg pizza pacalos (ejtsd: pidza pákálosz)? Most felfedjük a titkot: tök mindegy! Bárhogy hívhatjuk, csak tudjuk, mirõl beszélünk. 6-8 évvel ezelõtt még senki sem tudta, hogy mi az a töki pompos. Aztán a Kárpát-medencében is beköszöntött a gasztro-forradalom, az emberek elkezdtek kulináris fronton is kimûvelõdni és mindenféle kulturális-kézmûves vásárokra járni. Egy kis Mûvészetek völgye itt, egy kis Falu Napok ott; és egyszer csak a hurka-kolbászos lacikonyhák mellett megjelentek azok a hordozható búbos kemencés standok, ahol tejfölös-békönös pizzát lehetett kapni. Aztán az egyik ilyen fröccsentett agyagkemence mellé kiírták, hogy "töki pompos" és még nagyobb lett a sor. Úgy nézte a derék magyar a táblát, ahogy az egyszeri német turista próbálja meg kibetûzni a kürtõskalácsot. Nem telt el sok idõ, s a töki pomposos standok szinte észrevehetetlenül megjelentek mindenhol: a Vörösmarty téren, a Várban, a Szigeten, sõt megkockáztatom, hogy még a Balaton Soundon is pompos illatát vitte a szél (vagy a basszus). Aztán elkezdett oszlani a balladai homály, mikor az egyik középkori jelmezbe öltözött eladólány a kemence melletti táblára krétával felírta a töki pompos mellé zárójelbe, hogy: kenyérlángos. Jaaa, hogy a töki pompos az nem más, mint a jól ismert kenyérlángos (vagy más néven langalló)? Hát ezt eddig nem ennek ettük? De akkor milyen az a töki pompos, olyan mint a szuvidolt párizsi? Felesleges upgrade-elése egy már létezõ terméknek? Gyakorlatilag majdnem: a töki pompos is csak egy kenyérlángos, aki viszont jó helyre született. Mert a Tökön született kenyérlángost pomposnak keresztelték, így lett õ a töki pompos. Bezzeg, ha Jászárokszálláson találták volna ki, hogy mostantól pomposnak hívják a kenyérlángost, nem biztos, hogy ilyen karriert fut be ez az egyszerû, laktató, és a maga egyszerûségében is tökéletes étel. És hogy mirõl is van szó? Tésztát dagasztunk, mintha csak kenyeret sütnénk, majd jól kinyújtjuk, mint a pizzát, megkenjünk becsületesen tejföllel, rászórunk egy fej fél karikára vágott lilahagymát, egy kis felkockázott angolszalonnát és alaposan megszórjuk reszelt sajttal.
Hozzávalók a tésztához: ...