A nyers növényi étrend elõnyei

2011-10-08

sponsored links


Sokan csodálkoznak, amikor arról beszélek, hogy a növényeket igazából nyersen, eredeti állapotukban kellene fogyasztani. Ennek elõnyeit foglalom most össze, hogy mindenki lássa: csak az egészségére válik, ha minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, lehetõleg nyersen.  

1. Tápegész - A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítõ, teljes egységet képviselõ tápanyagokat halmoznak fel. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.

2. Magas napenergia-tartalom - A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfénybõl. (Éppen ezért "Nap-konzerveknek" is hívják õket.) Ezt jelzi erõs ún. "biofoton"-sugárzásuk is. A táplálékok közül a friss, érett, nyers gyümölcsök, dió-és zöldségfélék, bogyók, levelek, szárak, gyökerek és magvak bocsátják ki a legerõsebb biofoton-sugárzást. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájukban vehetõ fel belõlük. A zöld levelekbõl készített zöld turmix maga a folyékony napenergia

3. Enzimbõség - Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetõvé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hõkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különbözõ tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket elõállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet).

4. Vitaminbõség - A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különbözõ, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hõkezelés (például a C-vitamin 60°C fokon), a túlzott hûtés, vagy akár csak a növény felszínének a megsértése hatására tönkremegy. Az állati eredetû táplálékokban pedig eleve jóval kevesebb vitamin talál-ható, emellett sok vitamint emészthet fel a természetellenes formában fogyasztott (denaturált) ételek (pl. fehér liszt, kristálycukor), valamint az élvezeti cikkek (pl. kávé) fogyasztása is ("vitamin- és nyomelem rablás").

5. Organikus sótartalom - A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes fel-dolgozni és beépíteni. A szervetlen sók (pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentõs mennyiségû vizet kötnek meg (lg konyhasó pl. 120g vizet), melyek számos betegség forrásai. Tiszta növényi étrendre térve a szervetlen sók és az általuk megkötött víz kiürül a szervezetbõl; javul az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás. A szerves sók, melyek utánpótlása a növényi táplálékkal biztosított, az enzimek által a szervezetbe épülve maradnak.

6. Rostbõség - A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélmûködést, elõsegíti a rend-szeres széklet meglétét, és segít megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsabban áthaladó és ...

Folytats a blogon ... gittarawfood.blogspot.com/2011/10/nye...

sponsored links

Keres?s