A narancslekvár
sponsored links
Ez tényleg A narancslekvár, amiket eddig készítettem azok ez után a recept után felejtõsek.
Tömény és friss narancs íz, leheletnyi, csak épp annyira savanykás, amennyire még kellemes, a citrom héja pedig egy nagyon enyhe kesernyés-pikáns utóízt ad.
Bár tovább fõztem, mint a megszokott lekvárjaink esetében, jelenlétet mégsem igényel többet.
NARANCSLEKVÁR 6-7 dl
5 db mandarin
3 db kezeletlen (!) citrom héja
17 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál pektin
1 késhegynyi citromsav
Elõkészítés:
- a kezeletlen citromot alaposan mossuk meg, majd a héját gyümölcshámozóval vágjuk le (ne legyen sok fehér rész benne, így kevésbé keserû) és 1 evõkanál cukor hozzáadásával öntsük fel annyi vízzel, amennyi bõven ellepi, majd lefedve 1 éjszakára tegyük hûtõbe
1. mossuk meg alaposan a narancsokat és a mandarinokat, nyomjuk ki a levüket és mérjük le (nálunk 1,2 liter lett összesen), keverjünk hozzá 10%-nyi cukrot (nálunk 12 dkg lett) és a citromsavat
2. szeljük vékonyra a citrom kiáztatott héját és adjuk a narancsléhez
3. idõnként átkeverve, közepes lángon fõzzük, amíg felére besûrûsödik és a citromhéj is megpuhul (kb. 1 óra)
4. kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor adjunk hozzá még cukrot (nálunk még 5 dkg került bele), melyben keverjük el a pektint (ha nem szükséges több cukor bele, akkor is legalább 1 teáskanál cukorral keverjük össze a pektint, úgy adjuk a léhez)
5. forraljuk össze a lekvárt a pektinnel, majd töltsük csírátlanított, tiszta üvegekbe, melyeket fóliával és tetõvel zárva állítsunk fejre 5 percig, vákuum képzõdik, így segíti a tartósítást
Praktikák:
- a citrusok héját csak akkor használjuk fel, ha kezeletlen, jellemzõen gombaölõ szert tartalmazó viasszal kenik a felületüket elkerülendõ a romlást, mert sok idõ telik el a szüret és a fogyasztóhoz kerülés között
- mandarin és citromhéj nélkül is finom
Napi útmutató: "Ha adni akarsz, tárd ki a kezed és a szíved. Másképp nem megy." Karen Hawkins