A nagymama meggyes lepénye
sponsored links
A "nagymama lepénye" (pitéje, rétese), mint nosztalgiát keltõ szóösszetétel állandóan felmerül az interneten található receptekben, de kevesen tudják valóban úgy elkészíteni, ahogy a nagyik. Ahhoz ugyanis venni kell egy nagy levegõt, félretenni a legújabb gasztronómiai trendeket, az egészségtudatos hozzáállást, és elõvenni a finomra õrölt, átszitált fehér lisztet, a fehér cukrot, az élesztõt és (most vessetek keresztet!): a disznózsírt. Nem, nem a vajat. A ZSÍRT! Én is sokáig megpróbáltam megváltani a világot, és kísérleteztem minden létezõ zsiradékkal. Sok mindent sikerült jól elkészítenem vele, de a házi lepény és a pite nem lett ?olyan?, a rétes meg egész egyszerûen nem lett, mert nem tudtam rendesen kinyújtani. Néhány éve a családi sütemények mesterbajnokának, Erikának, az unokanõvéremnek panaszkodtam emiatt, õ rántotta le a szememrõl a hályogot: mindennek a titka a zsír. A langyos, folyós házi disznózsír. Tehát én is rendszeresítettem a konyhámban a mangalicazsírt, és azóta szárnyalok. Nem kell tõle megijedni: a vaj, pláne a margarin sem egészségesebb, sõt. Nem kell mindennap ilyen tésztát enni, de ha már belevágunk, legyen jó!
Hozzávalók:
350 g finomliszt ...