A nagy instant leves és tészta teszt ? második felvonás!
sponsored links
Egészen hihetetlen, de fél évvel ezelõtt debütált az elsõ nagy tesztünk melynek célkeresztje az instant levesekre és tésztákra irányult. Rengeteg tanács, ötlet és tipp zuhant ránk melyeket jó alaposan átgondoltunk és megemésztettünk. Akármennyire is ehetetlen némelyik úgy tûnik van rá kereslet és egészen sokan próbálkoznak velük, van aki például komplett húslevesnyi hozzávalókat tesz egyes fajták mellé és úgy fogyasztja, bár ennyi erõvel már rendes levest is fõzhetne.
Nem hiába váratott magára ennyi ideig a második forduló, szervezetemre gyakorolt sokk az elsõ 7 versenyzõtõl nem volt piskóta. A második körhöz külön köszönet egy bányász kollégának aki miután olvasta az õszi nagypostot azonnal felkínálta segítségét, hogy biz õ megmutatja melyik a tuti és hoz nekem belõlük. A körülmények semmit nem változtak, steril német laborkörülmények ahol mindent úgy végeztünk el ahogy az egyes produktumok elõkészítési javaslat szekciójában le vagyon írva.
A mostani felhozatalban talán több a tészta, de igyekeztem az egyensúly fenntartására, illetve a kommentekben olvasott hiányosságok pótlására!
Vishu – Marhahús ízû instant tésztás leves
Legtöbben ezt a csodát hiányoltátok a repertoárból, szóval nem kérdés, hogy ezzel kell indítani a sort. A zacskóján már akkora marhahúskorongokkal csalogat, hogy ihaj, persze semmi köze a rendes húshoz ennek se, senki ne kezdjen el örülni. A hozzávalók leírás végén van egy sor miszerint 3 évnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott, hát erre most nem reagálnék inkább. Elkészítése kissé eltér a többitõl, fel kell tördelni a tésztát, bele kell vágni egy tálba és rá kell borítani 420 ml forró vizet. Ezután hozzáadjuk a mûtrágyákat és lefedjük. 3 perc alatt kész, fõzés nélkül! Nyersen a tészta már kicsit sárgásabb, mint az átlag szóval lehet tojásosabb verzióval van dolgom. A forró vízzel való nyakon öntés után bizarrul pezsegni kezd, de mindegy nem törõdöm vele. Az elsõ falatnál bebizonyosodik tojásos tippem, finomabb mint az átlag. A nem kevés fûszer amit a kiegészítõ zacskóban találtunk remekül visszaköszön az ízében, nem is olyan rossz el kell ismerjem. Enyhén csipked néha, de lehet csak túlságosan forró még, mert a zacskón “hot”, “chili” és egyéb feliratok nincsenek. A mellékelt olajos zacskó tartalmának felét célszerû alkalmazni, mert ha az egészet belepasszírozzuk akkor nagyon nyálkás kissé szõlõzsírra emlékeztetõ hatása lesz a levesnek. Adagra egészen korrekt, szokásos 60 grammos töltõtömeggel operál. Egész korrekt, ettem már szarabbat. Ára 99 forint, személy szerint valamelyik Tescoban zsákmányoltam.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Nissin – Instant tészta Olasz Paradicsomos szósszal
Ismét a nagyhírû Nissintõl származik, azon belül pedig az oly híres Smack kasztot erõsíti. Legmeghatóbb felirat rajta kétségkívül a “Premium” szócska, hát itt már szinte dél-Olaszország paradicsomföldjeinek illatát várom el minimum. Ez nem leves, ezt addig kell fõzni míg az egész össze nem sûrûsödik. Kibontás után tényleg megcsap a paradicsomos illet, nagyon durva. Az egyik zacskóban egy fél kifõzdére elegendõ fûszer lapul, gyanús, hogy itt más kategóriával van már dolgunk. 450 ml víz kell elkészítéséhez és körülbelül 5 perc alatt kész. A képek szerint talán kissé leves maradt, de az csak csalódás mivel az a szósz és sûrû, ennyire nem tudom elcseszni én sem. Miután kész a paradicsomos hatás megtorpan, ízlelve már tizedannyira intenzív. Apró szárított paradicsom darabkák is jutottak bele, ez már a luxus szint! Az ízorgiát tovább fokozza némi oregánó jelenléte. Tésztája puhára fõ és adagra is kiadós, igaz erre közrejátszik, hogy 131 grammjával közel kétszer annyi, mint egy átlagos leves. Egy éjjel-nappaliban lõttem 319 forintért, talán némileg olcsóbb egy rendes áruházban. Összességében tényleg az átlag felett teljesít, de nem cserélném le egy rendes olasz étteremre.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Asia – Csirke ízû instant, tésztás leves
Ennél általánosabb névvel ilyen ételt szerintem szánt szándékkal se lehetne megáldani, de az ALDI-nak sikerült. A keleti kultúrát remekül idézõ csomagolás fõ színe a piros és a kék. A mezõny talán legpuritánabb elkészítési leírásával bír, betûnek helye nincs, csak három piktogram. Nyersen panír illatát idézi a tészta. Megszokott két plusz tasak dukál itt is, egyikben fûszer a másikban némi olaj. 400ml vízzel kell operálni ennyi kiderül a leírásból, a többi is azért kisakkozható. Elkészülte után egészen olyan illatot áraszt magából ami hajaz a csirkéhez. Látványra nem mondanám csodásnak, sápadt és fakó aminek a széle eléggé olajos. Adalékanyaggal remekül dolgoznak, mert az elsõ falat után egy csirkés és fûszeres levest juttat eszembe, nem pedig egy kémialabort. Egyetlen hibája, hogy sóssága miatt körülbelül 3 pohár vizet is letoltam mellé, pedig ez egy leves elvileg. Összességében meglepett, ízre teljesen korrekt. Ára ha jól emlékszem 169 forint az ALDI üzletekben. Adagra megfelelõ, igaz kicsit az átlag felé merészkedik 85 grammos súlyával.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
YumYum – Tom Yum ízû krémes instant tészta
Az egyetlen melynek már nevét elolvasván is görcsbe rándult a gyomrom, Tom Yum ízû tészta. A bánatba lehet ilyen idétlen nevet adni valaminek még akkor is ha mély keleti import. Sokáig forgattam-pörgettem a zacskót, de számomra érthetõ nyelven leírást arról, hogy miként kell elkészíteni nem találtam, szóval marad az improvizálás. Rákos és limeos ízvilág elvileg, szóval ismét valami újjal van szerencsém találkozni. Átlagos szénabála illatot áraszt a zacskó kinyitás utána, amihez két kis kiegészítõ itt is jár. Elkészítés után kicsit remegve emeltem számhoz az elsõ falatot. Gyanúm félig bebizonyosodott, nem igazán ettem még ilyen kesernyés levest. Ráknap ízügyileg semmi nyoma, viszont a lime érzõdik valóban. Krémessége minimális, de lehet csak én csesztem el és kellett volna bele tej. Valamelyik kriksz-kraksz lehet az jelöli, hogy csípõs mivel 3-4 kanál után kezd kicsit krákogós lenni, van ereje valóban. Látszat ellenére egészen jó adag, de lehet, hogy gyomrom védelmi mechanizmusa kapcsolt be és csak átvert, hogy ne egyek véletlenül se többet. 70 grammos súllyal és 99 forinttal csábítja a kalandorokat, de a végtelenül kesernyés íz miatt nem javallom.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Dada – Instant tésztás leves, vegetáriánus ízesítésû
Remek kérdés merül fel bennem, minek írják rá azt, hogy vega? Egyik sem látott a büdös életben rendes húst, szóval akár mindegyik lehetne vega, na mindegy. A Dada a gyártó minden bizonnyal, anno nekem a bõgatyát jelentette, de most már más a helyzet. 350 ml forróvíz és egy lefedhetõ lábos elegendõ elkészítéséhez. A tészta nyersen szinte szagtalan, ez nem egy bevett szokás a vetélytársaknál. Elkészítés után egy jó sápadt produktum vár ránk melyben pár apró zöldségdarab pihen. Meglepõ mennyiségû vizet felszívott a tészta, talán ez az eddigi bajnok így megfontolandó, hogy árvíz ellen beruházok pár száz darabra. Ízre picit sós és kicsit csípõs. A “fûszerezés” egészen jól sikerült, vakon még azt is rá merném mondani, hogy egy menzalevessel van dolgom. A tészta megpuhul, de hiába a sok víz felszívás nem lett pépes, piros pont érte. Ismét 99 forintos kategória és szokásos 60 grammos adag mely elfogyasztás után leves kategóriában elegendõnek bizonyul.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Omachi – Suon
Itt nem tudom 100%-ig pontosan reprezentálni a fogás nevét, túl sok benne az idegen karakter. A zacskón egybõl feltûnik, hogy büszkén vállalják a tészta tojásosságát. Valószínûsítem, hogy marhahúsos ízesítéssel van dolgom, a rajta látható képbõl. Se piktogram, se valami érthetõ nyelven leírás, szóval ismét vakon és ösztönbõl oldottam meg az elkészítést. A zacskót késsel kellett megvágnom, mert olyan masszív, hogy tépni nem sikerült. A tészta sokkal sárgább, mint a többinél ami bizakodásra ad némi okot. Ez valami fullos verzió lehet mivell egybõl három plusz kis tasakot mellékeltek hozzá. A tészta tényleg más, tojásos ez egyértelmûen érzõdik rajta, nincs átverés benne. Fûszeressége már-már túl intenzív és a legnagyobb meglepetés, hogy húsdarabkákat is találni benne. A vizet pillanatok alatt magába szívja és picit talán pépes is lett, de lehet csak sok vizet tettem hozzá. Elfogyasztása után ajkaimnak olyan kenést biztosított az olaj belõle, hogy még egy reszelõ is könnyedén elcsúszna köztük. Adagra korrekt, nincs vele semmi probléma. Egészét nézve az élmezõnyhöz tartozik. A sablonos hajszállal száz alatt, 99-ért árulják valahol az Asia Centerben.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Nissin – Yakisoba Deluxe – Zöldséggel és japán szósszal
Ismét vissza a legnagyobbakhoz, de most nem leves hanem tészta vonalon. A “premium”-ot meg lehet fejelni persze egy “deluxe” jelzõvel amit a mostani alany meg is kapott. A zacskóján ott virít a chili felirat, bevallom ez is közrejátszott benne, hogy leemeltem a polcról. Elkészítésénél kissé másként kell eljárni, mint a levesekkel. Elején vízzel ezt is, de miután az majdnem elfõ csak akkor tesszük hozzá a kiegészítõ koxokat. Ezután szorgosan kevergetjük, míg egy kicsit meg nem pirul az egész. A kezdeti térfogat a pirítás során jelentõsen csökken. A chilis felirat nem kamu, meglepett, hogy mennyire kraftos, sokszor sóhajtoztam falatozás közepette. Erõsen fûszeres ahogy az egy keleti tésztánál elvárná az ember, kellemes és jó, meg vagyok tõle hatódva. A tészta keményebb, mint a levesnél amiben persze semmi meglepetés nincsen. Adagra többre számítottam, a 120 grammos tömeg víz nélkül szolidabb, levessel ez brutális mennyiség lenne. Valahol 250 forint környékén sikerült zsákmányolni, bevallom elfelejtettem feljegezni ennek pontos árát. Dobogós helyezést ér nálam el, tényleg ehetõ kategória.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Nissin – Soba
Nem, semmi közöm a gyártóhoz és nem is támogatnak. Egyszerûen a legtöbbet õk gyártják és az átlag boltokban leginkább az õ termékük található meg. A “soba” a tésztafajtát jelöli, ha jól tudom ez vékonyat jelent, de nem vagyok profi a japánkonyhában. A zacskó dizájnja sokkal trendibb, mint bármelyiké eddig. Ezen is díszeleg a chili felirat, olyan érzésem van mintha az elõzõ verzió (Yakisoba Deluxe) ráncfelvarott kiadását nézegetném. Elkészítésénél egy dologra figyeljünk, mégpedig arra, hogy jó alaposan zúzzuk össze és egy kis szûk lábosban kezdjük elkészíteni, különben a 250 ml vízben sûrûn kell forgatni, hogy szétmálljon. Egy fûszeres és egy olajos/szószos tasak jár, bár utóbbi ránézésre olyan akár a gázolaj. Szépen bebarnul a tészta mire elkészül, és tényleg vékonyabb, mint az eddigiek. Extra fûszeres és enyhén csípõs ízvilág jellemzi, egészen elfogadható összességében. A tészta egyetlen baja, hogy hosszú még akkor is ha 3-4 fele törjük a téglát. Kicsit tapadós, szóval fogaink közül elfogyasztás után pár darabot még ki lehet pecázni. Adagra nem túl sok, nettó tömege 111 gramm, ára pedig 299 forint volt. Extra tanács, hogy az edényt amiben készült azonnal áztassuk be, különben alaposan megszívatjuk magunkat a mosogatásnál!
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Záróakkordként nem könnyû összefoglalni. A kicsit drágább kategóriák, mint például az Olasz Paradicsomos verzió, kiemelkedik a többi közül. A legnagyobb meglepetést az ALDI csirkés tésztája okozta talán. A Yum messzirõl kerülendõ, de mondjuk vallatni tökéletesen lehetne vele. Sokak kedvenc Vishu-ja egészen jól szerepelt és árban is erõsen filléres téma. A Nissin termékei kiemelkednek, mondhatni, hogy meglátszik a jó pár éves rutinjuk azért. Ezek persze drágábbak, de így is alig érik el 250-300 forint környékét szóval aki ennyit nem akar áldozni ételre az menjen aztán álljon be fényevõnek.