A mi szalagos fánk(unk)

2014-01-30

sponsored links

szalagos fánk



Anyu fõz (süt) rovatunk folytatódik :) Én csak fotóztam és kóstoltam?

A farsangi idõszakban mindig készül fánk, néha máskor is. 



Ismeritek a fánk történetét?

?Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott?.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. 

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illetõ képén csattant, hanem a kályhán lévõ lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.? 

(Részlet Halász Zoltán Mesélõ szakácskönyvébõl) 



És akkor jöjjön a recept: 













?Hozzávalók:
60 dkg liszt


3 kanálnyi porcukor


8 dkg margarin


3-4 dl tej


1 tojás + 1 tojássárgája
1/2 csomag élesztõ (3 dkg)


csipet só


1/2 dl rum




Elkészítés:
Nálam gyorskelesztõben készül a tészta. Ennek megfelelõen írom le a menetet.


A margarint beleteszem a gyorskelesztõbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.


Ha felolvadt a margarin, akkor adom hozzá a porcukrot, a tojást és a tojássárgáját, sót.
Elkeverem, majd belemorzsolom az élesztõt.
Jöhet bele a többi (kb. 3 dl langyos tej és a rum).
Végül belekeverem a lisztet. Lágy (galuska) tésztát kapunk.
Liszttel megszórom a tésztát, ráteszem a gyorskelesztõ tetejét és legalább fél órát hagyom langyos helyen (én a mikróba szoktam betenni, amit elõtte használtam a tej felmelegítésére, így még langyos a belseje).
Kb. fél óra múlva a gyorskelesztõ teteje lepattan ? jelzi, hogy kész a kelt tészta. (Ha egy egész órát marad benne, az sem baj.)


szalagos fánk
Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom ? szaggatom.



szalagos fánk


A deszkán 2 cm-nyi távolságra rakom egymástól a fánktésztákat, hogy a következõ fél órában ne érjenek össze a kelesztés ideje alatt (konyharuhával letakarva állnak).

szalagos fánk

Nagyobb edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítek. A tészta közepét ujjal benyomom, a forró olajba teszem úgy, hogy a deszkán alul lévõ oldal az olajban felülre kerüljön. Fedõ alatt 1-2 perc sütés, majd fordítás következik. A másik oldalt fedõ nélkül sütöm 1-2 percig. Ha aranybarnára sült, kéztörlõpapírra kiszedem, majd porcukorral megszórom. (Ha jól sikerül, akkor még szalag is lesz rajta ? ha nem, akkor venni kell hozzá a boltban szalagot!)
Lekvárral vagy anélkül ? nagyon finom!?


Sütés nélküli fánk nutellával töltve - recept itt!

Konyhalál Facebook oldal: itt :)


szalagos fánk


My beautiful picture


Az udvaron fotóztam, így volt extra érdeklõdés is a fánkra :)
?Adjál nekem is fánkot!?
?De nincs is a kezedben semmi ? :( ?
pipik




Hasonló bejegyzések:




My beautiful picture
Az igazi bejgli


20131027 013
Finn vajas pulla


20120412-017
Kalács


sajtos kocka konyhalál 2
Sajtos kocka ? a tuti vendégváró rágcsa


banános karamelles szósz2
Banános süti karamellás szósszal




Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2014/01/30/a-mi...

sponsored links

Keres?s