A mi szalagos fánk(unk)
sponsored links
Anyu fõz (süt) rovatunk folytatódik Én csak fotóztam és kóstoltam?
A farsangi idõszakban mindig készül fánk, néha máskor is.
Ismeritek a fánk történetét?
?Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott?.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illetõ képén csattant, hanem a kályhán lévõ lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.?
(Részlet Halász Zoltán Mesélõ szakácskönyvébõl)
És akkor jöjjön a recept:
?Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 kanálnyi porcukor
8 dkg margarin
3-4 dl tej
1 tojás + 1 tojássárgája
1/2 csomag élesztõ (3 dkg)
csipet só
1/2 dl rum
Elkészítés:
Nálam gyorskelesztõben készül a tészta. Ennek megfelelõen írom le a menetet.
A margarint beleteszem a gyorskelesztõbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.
Ha felolvadt a margarin, akkor adom hozzá a porcukrot, a tojást és a tojássárgáját, sót.
Elkeverem, majd belemorzsolom az élesztõt.
Jöhet bele a többi (kb. 3 dl langyos tej és a rum).
Végül belekeverem a lisztet. Lágy (galuska) tésztát kapunk.
Liszttel megszórom a tésztát, ráteszem a gyorskelesztõ tetejét és legalább fél órát hagyom langyos helyen (én a mikróba szoktam betenni, amit elõtte használtam a tej felmelegítésére, így még langyos a belseje).
Kb. fél óra múlva a gyorskelesztõ teteje lepattan ? jelzi, hogy kész a kelt tészta. (Ha egy egész órát marad benne, az sem baj.)
Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom ? szaggatom.
A deszkán 2 cm-nyi távolságra rakom egymástól a fánktésztákat, hogy a következõ fél órában ne érjenek össze a kelesztés ideje alatt (konyharuhával letakarva állnak).
Nagyobb edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítek. A tészta közepét ujjal benyomom, a forró olajba teszem úgy, hogy a deszkán alul lévõ oldal az olajban felülre kerüljön. Fedõ alatt 1-2 perc sütés, majd fordítás következik. A másik oldalt fedõ nélkül sütöm 1-2 percig. Ha aranybarnára sült, kéztörlõpapírra kiszedem, majd porcukorral megszórom. (Ha jól sikerül, akkor még szalag is lesz rajta ? ha nem, akkor venni kell hozzá a boltban szalagot!)
Lekvárral vagy anélkül ? nagyon finom!?
Sütés nélküli fánk nutellával töltve - recept itt!
Konyhalál Facebook oldal: itt
Az udvaron fotóztam, így volt extra érdeklõdés is a fánkra
?Adjál nekem is fánkot!?
?De nincs is a kezedben semmi ? ?
Hasonló bejegyzések:
Az igazi bejgli
Finn vajas pulla
Kalács
Sajtos kocka ? a tuti vendégváró rágcsa
Banános süti karamellás szósszal