A megbújó glutén ? ezekben az ételekben is elõfordulhat
sponsored links
Aki gluténérzékeny, az minden bizonnyal keresztkérdések feltevésével tölti idejét minden egyes étkezés elõtt (ha nem saját maga készítette az ételt). Akik nem érintettek a témában vagy nincsenek tisztában a tünetekkel, azok akár felesleges akadékoskodásnak, rosszabb esetben finnyáskodásnak is érezhetik ezt mondjuk egy vendégségben, de a betegeknek nyomós okuk van a ?vallatásra?.
A gluténérzékenyek valószínûleg hosszasan tudnák sorolni a rémtörténeteiket, most csak egyet írok, amit valamilyen fórumon olvastam egyszer:
? Ebbõl a sütibõl ehetsz nyugodtan, direkt neked csináltam, nincs benne liszt!
? És mibõl készül?
? Darált keksz?
Itt szó sincs megbúvó gluténról, mert ugye egyértelmû, hogy a keksz is lisztbõl készült (ami egy átlagos háztartásban gluténos), de már itt sokan elbuknak a kérdezõsködésben.
És ezután jön még a ?sunyi? glutén ? azok a feldolgozott ételek, melyeknél alapból nem gondolnánk, hogy tartalmazhat glutént. A gluténnak több olyan pozitív tulajdonsága van, ami miatt hozzáadják a termékekhez, például jó vivõanyag az aromákhoz, megköti a vizet, zselésít, emulgeál.
Gluténérzékenyeknél alapvetõ a csomagolásokon az összetevõlistája böngészése.
Ezeknél a termékcsoportoknál, bár nem feltétlenül lenne indokolt, mégis gyanakodjunk, hogy nem mentesek:
chips
Bár krumpliból van, de az ízesítéshez használt fûszerek, anyagok tartalmazhatnak glutént.
csokik, rágók
A termékek sûrítéséhez használnak glutént, illetve ez akadályozza meg, hogy a csomagoláshoz tapadjon a termék.
felvágottak, szalámik
Különösen a kevés húst tartalmazó termékeknél lehet számítani a glutén felbukkanására, ezzel is dúsítják a felvágottakat, szalámikat.
húshelyettesítõk
A vega termékeket valamibõl ?össze kell rakni? és nagy részük valamilyen gabonaféle.
savanyúságok
Ha a malátaecet, akkor bizony glutént is tartalmaz. És a házi kovi ubiról se feledkezzünk meg, aminek a tetejére egy szelet kenyeret teszünk!
mustár
Itt is a malátaecet lehet a bûnös összetevõ.
Ezeken kívül még a sült krumpli, a leveskocka, a mártások, szószok, fûszerkeverékek, szójaszósz, sütõpor, ízesített tea, pudingporok, fagyik, joghurtok, müzlik, gumicukrok, instant kávék, májkrémek is nagy valószínûséggel tartalmazhatnak glutént. Sõt, gyógyszerek, vitaminkészítmények, de kozmetikumok is lehetnek gluténtartalmúak.
A már megszokott termékek csomagolását is érdemes átnézni, mert idõnként történhet változás az összetevõkben.
Aki extra érzékeny, azoknak a ?nyomokbanos? termékek ? tehát, amelyekre az van írva, hogy nyomokban glutént tartalmazhat ? is problémát okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy magában a termékben nincs gluténtartalmú összetevõ, de a gyárban készítenek gluténtartalmú élelmiszereket is, így elõfordulhat, hogy gluténnel szennyezõdik a termék.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol rengetegféle gluténmentes termék között (is) válogathatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!