A medvehagyma felhasználási módjai
sponsored links
Az egyik legfinomabb és mostanában legtrendibb tavaszi zöld a medvehagyma.
Elõbb ismertem gyógynövényként, mint gasztronómiai finomságként. Édesapám mindig gyûjtötte a gyógynövényeket erdõn-mezõn, mert minden bajra jobb orvosságnak bizonyult a természet adta gyógymód, mint az orvos által felírt gyógyszer.
Sokat forgattam én is Apa egyik kedvencét, Maria Treben Egészség Isten patikájából címû könyvét. A medvehagymáról a következõt írja:
"Hatalmas gyógyerõ szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében
megyegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas
a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elõsegíti az idült bõrbetegségek gyógyítását is. [...] A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás elõtt, a hagymáját nyár utóján és õsszel."
Az egyik leghatékonyabb természettõl kapott tavaszi méregtelenítõ kúra, amit létezik. Tisztítja a bélrendszert, húgyutakat, a vért. Fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedésébõl vagy magas vérnyomásból eredõ panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.
Mennyivel jobb egy olyan gyógymódot, vagy méregtelenítõ kúrát alkalmazni, ami finom! A medvehagyma pedig az egyik kedvencem. Egyetlen negatívuma van: fokhagymára emlékeztetõ aromája miatt csókálló! :)
Felhasználási módok
Frissen:
Használjuk úgy, mint a metélõhagymát, vagyis vágjuk finomra, szórjuk vajaskenyérre, fõtt burgonyára, de finoms levesbe és fõzelékbe is. Bármibe tehetjük, amibe petrezselymet is szórnánk.
Medvehagyma pesto:
2 nagy csokor friss medvehagymát turmixoljunk össze 2 dl olíva olajjal, egy csapott teáskanál sóval, 15 dkg fenyõmaggal. Én egy kis chilipehellyel is meg szoktam bolondtani.
Medvehagyma-eszencia:
Az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 40%-os (házi)pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk. Ebbõl napi 3x20 cseppet lehet vízbe, teába, vagy levesbe keverni.
Medvehagyma-bor:
Az apróra vágott levelekbõl egy maréknyit, kb. ? liter fehérborban rövid ideig felforralunk, majd ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.