A McDonald?s sikerének története
sponsored links
A McDonald?s a világ legismertebb márkái között van. Sokan rendszeresen járnak ?mekizni?, sokan csak megkóstolták a szendvicseket, sokan szeretik és sokan egyfajta ?üldözendõ? mûkajának gondolják. Véleménye mindenkinek van róla. Most viszont arról lesz szó, hogy miként alakult a McDonald?s egy kis étterembõl világméretû lánccá.
1937-ban egy amerikai testvérpár, Richard és Maurice McDonald egy ?semmi különleges? éttermet üzemeltetett a kalifornia Pasadena közelében. Ebben az idõszakban épültek ki az Amerikai Egyesült Államok nagyvárosainak kertvárosi részei, így az étterem igyekezett alkalmazkodni az onnan autóval bejáró lakossághoz. Forradalmi újítások az autós kiszolgáló pult volt, ezáltal a sietõ vendégek az autóból ki sem szállva rendelhettek és görkoris pincérek hozták ki nekik a kért ételeket.
A hamburger az 1940-es években lett népszerû az olcsósága miatt. A McDonald testvérek vezették be, hogy az alkalmazottak egy-egy feladatot látnak el, így a szendvics elõállítási költségei tovább csökkentek.
1955-Ben Ray Kroc, egy shake készítõ gép utazóügynöke fellelkesült az új típusú gyorséttermen, és õ lett a McDonald testvérek exkluzív franchise partnere. Az elsõ McDonald?s éttermét Des Plaines-ben, Illinois államban nyitotta meg, s ezzel a világ legnagyobb és leggyorsabb gyorséttermi terjeszkedését indította el.
1968-ban Jim Delligatti, a McDonald?s egyik franchise partnere megalkotta az emeletes hamburgert, hogy fellendítse étterme forgalmát. Ezzel megszületett a Big Mac, mely azóta a világ egyik legnépszerûbb szendvicsévé vált.
A nyitás éveiben a fõ célközönség a fiatal felnõtt korosztály volt, a 40-es, 50-es évekre családcentrikusabbá vált az étterem, az üvegpoharakat leváltották a mûanyagok, illetve családi- és gyerekmenük is elérhetõk lettek a családok számára. Ekkor tervezték meg az étterem ?kabalafiguráját?, Ronald McDonaldot is, aki hosszú évtizedekig népszerûsítette az éttermet.
John Gibson és Oscar Goldstein fejébõl pattant ki az ötlet, hogy a McDonald?snak szüksége van egy promóciós alakra, aki feltûnõ, mégis kedves, könnyen felismerhetõ és vendégcsalogató. Az 1900-as évek közepén a Bozo Cirkusza névre keresztelt tévémûsor volt a legnépszerûbb a gyerekek körében ? ennek sztárja egy csalafinta bohóc volt. Az étteremlánc úgy döntött, hogy támogatja a mûsort, cserébe pedig népszerûsítést remélt. A várt haszon és vele a nyereség pedig nem is maradt el, az étterem hatalmas népszerûségre tett szert.
Az arany ívek az étteremlánc számára nem csak egy logó, hanem sokkal több annál. Az étterem logóját George Dexter címfestõvel készíttették a McDonald testvérek. George egy fénycsõüzem vezetõjeként már rendelkezett némi tapasztalattal és alapgondolatát is üzemének köszönheti. Úgy képzelte el az éttermet, hogy az élénksárga neoncsövek nemcsak világító testekként, hanem tartó elemekként is üzemelnek, napjainkra pedig összekötötték e neoncsöveket, hogy M betût formázzanak, így született meg a mindenki számára ismert logó.
A McDonald?s Magyarországon
1988. április 29-én nyitott az elsõ magyar Meki Budapesten a Régiposta utcában. Az étterem bejáratánál napokig hosszú sorokban álltak az emberek, elsõ napon 10.000 hamburgert vásároltak.
A vendéglõben egyidejûleg 250 ember étkezhet, és a Meki azt vállalta, hogy mindenkit 72 másodpercen belül kiszolgálnak. Nem tudom, manapság mennyien dolgoznak egy-egy Mekiben, de akkor 150 alkalmazott volt az egy üzletre, akiknek többsége külföldi volt, és a magyar dolgozók betanítására érkezett az országba.
Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, csomagolóeszközök jelentõs részét belföldrõl szerzik be: a zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztõl, a hasábburgonyát a miskolci Hûtõipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.
Akkoriban csupán 15 termék közül lehetett választani, a legdrágább 43 Ft-tal a Big Mac volt.
Két év múlva nyitották meg a világ azóta is egyik legszebb Mekijét a Nyugati pályaudvarnál. Majd még ugyanabban az évben megnyílt az elsõ vidéki étterem Gyõrben és az elsõ McDrive Óbudán.
A McDonald?s napjainkban
A McDonald?s egyre híresebb, kedveltebb lett és egyre jövedelmezõbb üzlet vált belõle. Csak Európán belül 38 országban, közel 33.000 étterem üzemel, a napi európai látogatottság pedig megközelítõen 14 millió fõ ? ez az arány világviszonylatban 50 millió fõre rúg. Napi bontásban kb. 1700 vendéget számoltak éttermenként naponta, a dolgozók száma pedig meghaladja a másfél millió fõt.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás: http://starity.hu/magazin/43069-titkok-nyomaban-a-mcdonalds-tortenete/
https://www.mcdonalds.hu/rolunk/franchise-program/a-mcdonalds-tortenete
http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/04/29/1988_megnyit_az_elso_magyar_mcdonald_s/?cp=4#comments