A lyoni mamák fõztje a Budapesten

2012-07-10

sponsored links

Lyon_1.jpg

Életem legjobb disznósajtja, csukagombóc rákmártásban és csirkemáj szuflé a Sofitelben.

Nemrégiben magyar hetek voltak a lyoni Sofitelben, ezen a héten pedig a Sofitel Chain Bridge látja vendégül a jellegzetes francia tájegység képviselõit. A lyoni konyha máig a középkori tradíciókat képviseli a francia konyhamûvészetben. A 16. században Medici Katalin sok firenzei szakácsot hívott az udvarába, hogy azok helyi alapanyagokból készítsék el kedvenc ételeit. Ez elindított egy egyfajta "gasztroforradalmat", mely kétirányú fejlõdést hozott: ennek köszönhetõen a helyben termelt alapanyagok minõsége egyre jobbá vált, és a szakácsok is ellesték a környékbeliektõl legismertebb praktikákat és fogásokat. A fejlõdés a 19. században a polgárság köreiben folytatódott: az úgynevezett "lyoni mamák" kiléptek a házi tûzhely árnyékából, saját kifõzdéket, kisvendéglõket nyitottak, így a lyoni konyhamûvészet hagyományai széles körben ismertté váltak. A gasztronómus Curnonsky nem véletlenül aposztrofálta úgy a várost, mint a ...


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2012/07/10/a_...

sponsored links

Keres?s