A lestyán, mint természetes vegeta
sponsored links
Egy évvel ezelõtt ismerkedtem meg ezzel a fûszernövénnyel. Úgy ajánlották, hogy vegeta helyett használják levesbe, fõzelékbe. Kértem is azonnal egy tövet és elültettem. Sajnos nagyon hamar tetves lett a régi kertemben a növény, ezért az új helyünkön -mivel még kert sincs kialakítva- cserépben tárolom. Szerintem így megússzuk a tetveket is. Kert ide-kert oda, teljesen át fogok térni a magas mûvelésre. Most cserépbe ültettem paradicsom palántát is, már jön rajta a paradicsom, így jártam el a paprikával is. Lent, a földben sosem termett jól egyik sem.
A mindmegette.hu oldalán nagyon jó kis összefoglalót találtok róla, ilyen bekezdéssel:
Mit tudunk a lestyánról?
Petrezselyemhez hasonló illatú és ízû fûszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területérõl került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fûszernövény volt, szerencsére népszerûsége napjainkban visszatérõben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fûszere a csombor mellett.
Érdekes, de nagyon finom ízvilágot ad leveseknek, fõzelékeknek, én nagyon megszerettem, ma már létezni sem tudok nélküle. Rengeteg fûszernövényt használok minden ételbe, van, hogy akár többfélét is egyszerre. Próbáljátok ki ti is!