A legtöbb pasi kimondottan imádja?
sponsored links
Sósan vagy cukrosan az igazi??
Nagyikám oly, de sokszor készítette gyerekkoromban. Bizony vannak olyan egyszerû, olcsó, finom, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról, s nem is lenne érdemes, bármennyire is manapság, a gasztronómia elhíresedett világát éljük. Érdekes módon, az ízesítése megosztja a közvéleményt, édesség/csípõsség arányáról mindenkinek határozott véleménye van, és persze ezt mindig erõsen hangoztatja, nálunk a családban is megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények, ki hogyan szereti? A lényeg, hogy úgy fogyasszuk, ahogy a legjobban szeretjük, és ne törõdjünk mással. Viszont, ami nem elhanyagolható szempont, a legtöbb pasi kimondottan imádja? Szóval, nosza rajta, ti is készítsétek el, én sose tudom megunni, egyszerûen imádom?, és elárulom, hogy én sósan és fûszeresen szeretem?:)
Káposztás cvekedli/tészta
Hozzávalók:
50 dkg kockatészta
1 kg fehérkáposzta ? már kapható a piacon friss új káposzta
2 ek cukor
frissen õrölt fekete bors
olaj
só ? himalája ? ízlés szerint
Elkészítés:
A káposzta külsõ leveleit leszedjük, fejet kettévágjuk, és a torzsáját kivágjuk, aprítógépen/vagy reszelõn lereszeljük.
Besózzuk, jól átforgatjuk, és kb.30 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajt, karamellizáljuk rajta 2 ek cukrot, és a kicsavart káposztát hozzáadjuk. A levébõl, amit eresztett egy decinyit hozzáöntünk. - a maradék levet se öntsük ki, hozzáadhatjuk a tészta fõzõlevéhez, még ízesebb lesz.
Elõször 15-20 percig fedõ alatt pároljuk, majd ha elpárolgott a leve, akkor idõnként megkeverve fedõ nélkül pirítjuk. A káposzta akkor van kész, ha teljesen elpárolgott a leve és megpirult, kb. 40 percet vesz igénybe. - de a friss szeonális új káposzta hamarabb készül el -.
Amíg készül a káposzta, addig tegyünk fel egy fazék sós vízet, és forrásban lévõ vízben fõzzük ki a tésztát. Ne felejtsük hozzáönteni, a maradék káposzta levét. Ha kész szûrjük le.
Ha kész a káposzta, hozzáadjuk a frissen õrölt fekete borsot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kifõzött kockatésztát, és idõnként megforgatva pár percig pirítgatjuk még.
Még melegen tálaljuk, úgy a legjobb. Tálalásnál, ki ahogyan szeretni még sózhatja, örült borssal megszórhatja, vagy esetleg cukrozhatja.
*A tökéletes káposztás cvekedli ? ami nem jelent mást, mint kockatésztát -, ahogy a nagyi mondta/készítette bizony, házi gyúrt tésztából készül, de persze, azért kerékbetörés nem jár, ha mégis kész tésztából gyártjuk a káposztás cvekedlit, de tényleg legalább egyszer próbáljuk ki, mit veszítünk? bizony sokkal finomabb. Gyúrhatunk rögtön többszörös adagot is, és kiszárítva tárolhatjuk.
Nagyi házi tésztája:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 egész tojás
? tk só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, majd a lazán felvert tojásokat addig gyúrjuk a liszttel, amíg közepesen kemény tésztát kapunk.
Egy kisebb cipót formázunk belõle, és pihentetjük kb. 30 percig.
Utána kétfelé osztjuk és sodrófával, kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közben folyamatosan hintsük liszttel, hogy ne ragadjon a deszkához. A vékonyra nyújtott tésztát tekerjük fel a nyújtófára, középen vágjuk ketté, az így kapott tésztát pedig háromfelé. Egymásra fektetjük ? a köztes rétegeket vékonyan meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze ? és kockára vágjuk. Vagy tészta gépen nyújtsuk ki.
Forrásban lévõ sós vízben 4-5 percig fõzzük, szûrjük le és adjuk a kész káposztához.
*Tipp: Ha valakinek a káposzta íze nagyon erõteljes, akkor tegyen hozzá ugyanúgy lereszelve almát: fél kiló káposztához 1 nagyobb fej alma, ez szelídíteni fogja. Ha kacsát sütünk, köretnek is kiváló a káposztás tészta, de ha a félig megsült kacsa bõre alá töltjük, és úgy várjuk a kis kacsánk beteljesedését, igazán mennyei fogást kapunk?:)
*Mivel sokan nem érzik a különbséget a párolt és pirított káposzta között, akkor most jöjjön egy kis információ, az ételkészítési ismeretek tankönyvembõl?
Párolt káposzta készül kevés ecettel, köménymaggal, esetleg almával, pezsgõvel a sült malac, liba, kacsa, hurka körítéseként. Ez készülhet fehér illetve lilakáposztából is a fõzésének technológiája nem sokban különbözik a lepirított fehér káposztáétól, mégis teljesen más zamatvilágú.
A pirított káposztát ellenben nem köretként hasznosítjuk, hanem töltelékként és dúsító anyagként bánunk vele. Ez kerül a káposztás tésztára, a káposztás lángosba, hozzá gyúrható a pogácsa tésztájához és a többi.
Gyönyörû hétvégét és jó étvágyat!
Klarissza
Nagyikám oly, de sokszor készítette gyerekkoromban. Bizony vannak olyan egyszerû, olcsó, finom, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról, s nem is lenne érdemes, bármennyire is manapság, a gasztronómia elhíresedett világát éljük. Érdekes módon, az ízesítése megosztja a közvéleményt, édesség/csípõsség arányáról mindenkinek határozott véleménye van, és persze ezt mindig erõsen hangoztatja, nálunk a családban is megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények, ki hogyan szereti? A lényeg, hogy úgy fogyasszuk, ahogy a legjobban szeretjük, és ne törõdjünk mással. Viszont, ami nem elhanyagolható szempont, a legtöbb pasi kimondottan imádja? Szóval, nosza rajta, ti is készítsétek el, én sose tudom megunni, egyszerûen imádom?, és elárulom, hogy én sósan és fûszeresen szeretem?:)
Káposztás cvekedli/tészta
Hozzávalók:
50 dkg kockatészta
1 kg fehérkáposzta ? már kapható a piacon friss új káposzta
2 ek cukor
frissen õrölt fekete bors
olaj
só ? himalája ? ízlés szerint
Elkészítés:
A káposzta külsõ leveleit leszedjük, fejet kettévágjuk, és a torzsáját kivágjuk, aprítógépen/vagy reszelõn lereszeljük.
Besózzuk, jól átforgatjuk, és kb.30 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajt, karamellizáljuk rajta 2 ek cukrot, és a kicsavart káposztát hozzáadjuk. A levébõl, amit eresztett egy decinyit hozzáöntünk. - a maradék levet se öntsük ki, hozzáadhatjuk a tészta fõzõlevéhez, még ízesebb lesz.
Elõször 15-20 percig fedõ alatt pároljuk, majd ha elpárolgott a leve, akkor idõnként megkeverve fedõ nélkül pirítjuk. A káposzta akkor van kész, ha teljesen elpárolgott a leve és megpirult, kb. 40 percet vesz igénybe. - de a friss szeonális új káposzta hamarabb készül el -.
Amíg készül a káposzta, addig tegyünk fel egy fazék sós vízet, és forrásban lévõ vízben fõzzük ki a tésztát. Ne felejtsük hozzáönteni, a maradék káposzta levét. Ha kész szûrjük le.
Ha kész a káposzta, hozzáadjuk a frissen õrölt fekete borsot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kifõzött kockatésztát, és idõnként megforgatva pár percig pirítgatjuk még.
Még melegen tálaljuk, úgy a legjobb. Tálalásnál, ki ahogyan szeretni még sózhatja, örült borssal megszórhatja, vagy esetleg cukrozhatja.
*A tökéletes káposztás cvekedli ? ami nem jelent mást, mint kockatésztát -, ahogy a nagyi mondta/készítette bizony, házi gyúrt tésztából készül, de persze, azért kerékbetörés nem jár, ha mégis kész tésztából gyártjuk a káposztás cvekedlit, de tényleg legalább egyszer próbáljuk ki, mit veszítünk? bizony sokkal finomabb. Gyúrhatunk rögtön többszörös adagot is, és kiszárítva tárolhatjuk.
Nagyi házi tésztája:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 egész tojás
? tk só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, majd a lazán felvert tojásokat addig gyúrjuk a liszttel, amíg közepesen kemény tésztát kapunk.
Egy kisebb cipót formázunk belõle, és pihentetjük kb. 30 percig.
Utána kétfelé osztjuk és sodrófával, kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közben folyamatosan hintsük liszttel, hogy ne ragadjon a deszkához. A vékonyra nyújtott tésztát tekerjük fel a nyújtófára, középen vágjuk ketté, az így kapott tésztát pedig háromfelé. Egymásra fektetjük ? a köztes rétegeket vékonyan meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze ? és kockára vágjuk. Vagy tészta gépen nyújtsuk ki.
Forrásban lévõ sós vízben 4-5 percig fõzzük, szûrjük le és adjuk a kész káposztához.
*Tipp: Ha valakinek a káposzta íze nagyon erõteljes, akkor tegyen hozzá ugyanúgy lereszelve almát: fél kiló káposztához 1 nagyobb fej alma, ez szelídíteni fogja. Ha kacsát sütünk, köretnek is kiváló a káposztás tészta, de ha a félig megsült kacsa bõre alá töltjük, és úgy várjuk a kis kacsánk beteljesedését, igazán mennyei fogást kapunk?:)
*Mivel sokan nem érzik a különbséget a párolt és pirított káposzta között, akkor most jöjjön egy kis információ, az ételkészítési ismeretek tankönyvembõl?
Párolt káposzta készül kevés ecettel, köménymaggal, esetleg almával, pezsgõvel a sült malac, liba, kacsa, hurka körítéseként. Ez készülhet fehér illetve lilakáposztából is a fõzésének technológiája nem sokban különbözik a lepirított fehér káposztáétól, mégis teljesen más zamatvilágú.
A pirított káposztát ellenben nem köretként hasznosítjuk, hanem töltelékként és dúsító anyagként bánunk vele. Ez kerül a káposztás tésztára, a káposztás lángosba, hozzá gyúrható a pogácsa tésztájához és a többi.
Gyönyörû hétvégét és jó étvágyat!
Klarissza