A legszebb és legfinomabb anyák napi meglepetés
sponsored links
Csokoládés cupcake Anyák Napjára
Május elsõ vasárnapja bizony most lesz holnap után! Ekkor van az anyukák napja! (Apák napja pedig azt hiszem júli. 3. vasárnapja?van júni?)
Hirtelen ötlettõl vezérelve készültek ezek a muffinok. Az igazság az, hogy tortákat gyártottam, szám szerint 5 darabot egyszerre és abból 3 csokoládés volt. Anyukám kedvenc csokikrémje került beléjük. Így arra gondoltam, hogy gyorsan sütök hozzá muffinokat és megtöltöm õket. Nagyon nagyon nagyon finomak lettek! Egyet megettem, mert felborult és a másik összecsokizta?..szegényke hiányzik is a repertoárból sajnos.
Elképesztõ. Egyszerû olajos piskóta a tészta, a csokikrém belenyomva, fondánnal díszítve.
Nos.
A muffinokhoz (kb. 16 darabhoz):
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt (ebbõl 2 csapott evõkanálnyi ez esetben kakaó)
1 dl olaj
1 dl tej
2 tojás
1/2 cs sütõpor
Krém:
2 tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg hûtõbõl épp kivett vaj
13 dkg étcsokoládé (jó minõségû, minél magasabb kakaótartalmú ? min. 60%-os)
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A piskótához:
Egy muffin sütõt kibélelülnk kapszlikkal. a sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk külön tálakba. A sárgájához adjuk a több cukrot, egy csipet sót.
A fehérjét kemény habbá verjük a kevesebb cukrot folyamatosan adagolva.
A lisztet elkeverjük a sütõporral és a kakaóval.
A sárgájákat fehéredésig keverjük, majd belelöttyintjük a tejet és az olajat.
Ezután belekeverjük a lisztes keveréket, majd beleforgatjuk a fehérje habját.
Ezt a masszát töltjük a kapszlikba. Csak a háromnegyedükig és kb. 20-25 percig sütjük.
A töltését az ösztönözte, hogy bár gyönyörûre sültek, miközben hûltek összeestek. Vagyis a tetejük. Pedig ennek a tésztának nem szokása. Na mindegy.
Ezért készülta krém. Elõször még úgy gondoltam megskalpolom õket, kivájom a belsejüket és oda töltöm a krémet, de aztán egyszerûbb megoldás mellett döntöttem.
A krémhez:
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ujjunkat beledugva forrónak érezzük. Tényleg folyamatosan kevergessük, különben édes rántotta lesz belõle.
Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szobahõmérsékletûre nem hûl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét vízgõz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.
Elõször lágyabb a krém, még ilyenkor érdemes a kihûlt muffinokba nyomni.
Ha hûtõben hagyjuk dermedni habzsákból, csillagcsõvel toppingot (a tetejükre habot) is nyomhatunk belõle.
Na de ha tölteni szeretnénk, akkor tegyük egy majdnem legkisebb méretû sima díszítõcsõvel ellátott habzsákba az egészet.
A muffinok tetején nyomjuk bele a csövet a sütibe és addig nyomjuk bele a krémet, amíg érezzük, hogy engedi a tészta.
Amikor kihúzzuk a csövet kicsit kibugyog a krém, az nem baj. Pont elég lesz, hogy a tetején elkenjük, így segítve a fondán tapadását a sütihez.
Nem teljesen lesz tele krémmel értelemszerûen, mert nem egy képviselõfánkról beszélünk, ami kisülve üreges, de ennyi idõráfordítással is ennyi krém lesz benne:
Mindegyiket megtöltjük, majd jöhet a dekorálás.
Tetszõleges színû fondánt kinyújtunk porcukron vékonyra.
Keresünk egy hasonló kiszúrót.
Érdemes akkora átmérõjût választani, amekkora a muffin teteje. Nekem kicsit kisebbet sikerült, mert amivel ezt szoktam mûvelni, az púposabb tetejû muffinokra jó?mindegy.
Szóval kiszúrunk annyi formát, ahány muffinunk van. Nekem 11 db kellett, mert egyet megettem töltéskor.
Egy fogpiszkálóra lesz még szükségünk.
A képen látható módon megszurkáljuk a virágocskákat.
Majd ezeket rásimítjuk a krémre.
Ha porcukros lenne, kicsit nedvesítsünk be apapírtörlõt és törölgessük át õket.
A tetejükre kedvünkre szúrhatunk ki fondán virágokat, vagy írhatunk, rajzolhatunk, én kandírozott ibolyákkal díszítettem.
Ezek után kotorászni kezdtem, mibe is tudnám szépen belerakosgatni és ekkor rátaláltam a karácsony elõtt vásárolt bejglis dobozokra. Még kettõ maradt. Pont jó, elfér benne pont 12 db muffin, vagyis elférne, ha enm csak 11 db lenne.
Na szóval belepakolásztam. De olyan csupasznak tûnt.
Nyomtattam rá. Megszerkesztettem egy képet fekete-fehérre (mert lézernyomtatónk van) és a doboz méretének megfelelõ méretre nyomtattam. Ráragasztottam és teljes lett az ajándék.
Szerintem nagyon helyes lett.
Ha nem csokisat szeretnétek, vannak még itt krém receptek.
Olyat készítetek, amilyet szeretnétek.
A fõ, hogy szívvel-lélekkel készüljön a finomság és hatalmas örömet szereztek anyukátoknak!
Ha tetszett, kövessetek a Facebookon is!
Május elsõ vasárnapja bizony most lesz holnap után! Ekkor van az anyukák napja! (Apák napja pedig azt hiszem júli. 3. vasárnapja?van júni?)
Hirtelen ötlettõl vezérelve készültek ezek a muffinok. Az igazság az, hogy tortákat gyártottam, szám szerint 5 darabot egyszerre és abból 3 csokoládés volt. Anyukám kedvenc csokikrémje került beléjük. Így arra gondoltam, hogy gyorsan sütök hozzá muffinokat és megtöltöm õket. Nagyon nagyon nagyon finomak lettek! Egyet megettem, mert felborult és a másik összecsokizta?..szegényke hiányzik is a repertoárból sajnos.
Elképesztõ. Egyszerû olajos piskóta a tészta, a csokikrém belenyomva, fondánnal díszítve.
Nos.
A muffinokhoz (kb. 16 darabhoz):
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt (ebbõl 2 csapott evõkanálnyi ez esetben kakaó)
1 dl olaj
1 dl tej
2 tojás
1/2 cs sütõpor
Krém:
2 tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg hûtõbõl épp kivett vaj
13 dkg étcsokoládé (jó minõségû, minél magasabb kakaótartalmú ? min. 60%-os)
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A piskótához:
Egy muffin sütõt kibélelülnk kapszlikkal. a sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk külön tálakba. A sárgájához adjuk a több cukrot, egy csipet sót.
A fehérjét kemény habbá verjük a kevesebb cukrot folyamatosan adagolva.
A lisztet elkeverjük a sütõporral és a kakaóval.
A sárgájákat fehéredésig keverjük, majd belelöttyintjük a tejet és az olajat.
Ezután belekeverjük a lisztes keveréket, majd beleforgatjuk a fehérje habját.
Ezt a masszát töltjük a kapszlikba. Csak a háromnegyedükig és kb. 20-25 percig sütjük.
A töltését az ösztönözte, hogy bár gyönyörûre sültek, miközben hûltek összeestek. Vagyis a tetejük. Pedig ennek a tésztának nem szokása. Na mindegy.
Ezért készülta krém. Elõször még úgy gondoltam megskalpolom õket, kivájom a belsejüket és oda töltöm a krémet, de aztán egyszerûbb megoldás mellett döntöttem.
A krémhez:
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ujjunkat beledugva forrónak érezzük. Tényleg folyamatosan kevergessük, különben édes rántotta lesz belõle.
Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szobahõmérsékletûre nem hûl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét vízgõz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.
Elõször lágyabb a krém, még ilyenkor érdemes a kihûlt muffinokba nyomni.
Ha hûtõben hagyjuk dermedni habzsákból, csillagcsõvel toppingot (a tetejükre habot) is nyomhatunk belõle.
Na de ha tölteni szeretnénk, akkor tegyük egy majdnem legkisebb méretû sima díszítõcsõvel ellátott habzsákba az egészet.
A muffinok tetején nyomjuk bele a csövet a sütibe és addig nyomjuk bele a krémet, amíg érezzük, hogy engedi a tészta.
Amikor kihúzzuk a csövet kicsit kibugyog a krém, az nem baj. Pont elég lesz, hogy a tetején elkenjük, így segítve a fondán tapadását a sütihez.
Nem teljesen lesz tele krémmel értelemszerûen, mert nem egy képviselõfánkról beszélünk, ami kisülve üreges, de ennyi idõráfordítással is ennyi krém lesz benne:
Mindegyiket megtöltjük, majd jöhet a dekorálás.
Tetszõleges színû fondánt kinyújtunk porcukron vékonyra.
Keresünk egy hasonló kiszúrót.
Érdemes akkora átmérõjût választani, amekkora a muffin teteje. Nekem kicsit kisebbet sikerült, mert amivel ezt szoktam mûvelni, az púposabb tetejû muffinokra jó?mindegy.
Szóval kiszúrunk annyi formát, ahány muffinunk van. Nekem 11 db kellett, mert egyet megettem töltéskor.
Egy fogpiszkálóra lesz még szükségünk.
A képen látható módon megszurkáljuk a virágocskákat.
Majd ezeket rásimítjuk a krémre.
Ha porcukros lenne, kicsit nedvesítsünk be apapírtörlõt és törölgessük át õket.
A tetejükre kedvünkre szúrhatunk ki fondán virágokat, vagy írhatunk, rajzolhatunk, én kandírozott ibolyákkal díszítettem.
Ezek után kotorászni kezdtem, mibe is tudnám szépen belerakosgatni és ekkor rátaláltam a karácsony elõtt vásárolt bejglis dobozokra. Még kettõ maradt. Pont jó, elfér benne pont 12 db muffin, vagyis elférne, ha enm csak 11 db lenne.
Na szóval belepakolásztam. De olyan csupasznak tûnt.
Nyomtattam rá. Megszerkesztettem egy képet fekete-fehérre (mert lézernyomtatónk van) és a doboz méretének megfelelõ méretre nyomtattam. Ráragasztottam és teljes lett az ajándék.
Szerintem nagyon helyes lett.
Ha nem csokisat szeretnétek, vannak még itt krém receptek.
Olyat készítetek, amilyet szeretnétek.
A fõ, hogy szívvel-lélekkel készüljön a finomság és hatalmas örömet szereztek anyukátoknak!
Ha tetszett, kövessetek a Facebookon is!