A legjobb panna cotta, amit életemben ettem
sponsored links
Tavaly a fõzõsuliban az encsi Anyukám mondta étterem tulajdonos-séfje, Dudás Szabolcs vendégeskedett nálunk, akkor készítettünk - többek között - ilyen panna cottát.
Amikor elõször ettem az éttermükben panna cottát, rögtön szerelmes lettem, s mikor eljöttek hozzánk a fõzõsuliba, kézenfekvõ volt, hogy a vendégek egyik kedvencét a - túlzás nélkül állíthatom, hogy messze földön híres - panna cottájukat is el fogjuk elkészíteni.
Azt hiszem, egyetértetek velem abban, hogy ez a világ legegyszerûbb desszertje. Viszont annál könnyebb elrontani is. Mégpedig a zselatin "túladagolásával". A jó panna cotta lágy és krémes és semmiképp sem gumis. Aki azt mondja, nem szereti, valószínûleg az lehet az oka, hogy eddig csak a gumi változattal hozta össze a sors.
Dudás Szabitól megtudtam a tutit, jól figyeljetek: 3 , azaz három liter tejszínhez kell egy csomag 20 grammos zselatin és 6 kanál cukor. A zselatinok csomagolásán a gyártók által javasolt mennyiség ennek a csilliárdszorosa...
Ennek az alapreceptnek a birtokában viszont tényleg gyerekjáték a panna cotta, amit aztán kedvünk és ízlésünk szerint variálhatunk, lehet készíteni csokisan, kávésan, játszhatunk a fûszerekkel (fahéj, kardamom, gyömbér), tehetünk bele rózsavizet, narancsvirágvizet, pici levendulát, tálalhatjuk gyümölcsökkel, kekszmorzsával, karamellöntettel...
Hozzávalók 4 adagra: ...