A LEGFINOMABB ÉS LEGFOSZLÓSABB KÓKUSZOS CSIGA TANGZHONG TECHNIKÁVAL
sponsored links
TangZhong kókuszos csigák |
Folyamatosan kísérletezem a tangzhong technikával készült csigákkal, aztán ezzel a kókuszossal úgy érzem eljutottam a csúcspontra, szóval itt kell leállni.
Mindegyik finom volt idáig, de ez mindent felülmúl. Vastag, édes és ízletes a kókuszréteg,amit megbolondít egy kis citrusos íz, puha és foszlós a tészta, fogyasztása abbahagyhatatlan....
Este lett kész, ekkor már nem tudtam lefotózni, kénytelen voltam reggelre halasztani, de alig tudtam pár darabot megmenteni belõle modellnek, mert folyamatosan fogyott. A képen szereplõ csigucik 1 naposak, puhák és foszlósak.
Szóval, ha szereted a kókuszos édességeket, ez biztos, hogy a kedvenced lesz.
Ne ijedj meg, hogy macerás! Bele lehet jönni és akkor már gyorsan elkészül.
Most nem készítettem elõ semmit elõzõ nap, mindent egyszerre csináltam. Tény, hogy nem fél órás projekt, de bõ 2 óra alatt kivitelezhetõ. A végeredmény pedig mindent visz, teljesen új értelmet nyer a kókuszos csiga fogalma. Ne habozz, próbáld ki! Igaz, ez nem annyira látványos, mert nem színes, mondjuk 1 kanál kakaóval lehetne fokozni a kontrasztot, de engem így is elbûvöl a látványa is.
Hozzávalók
TangZhong
4 dkg liszt
20 dkg víz
kókuszos réteg
20 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
16 dkg cukor
1,5 t.k. kókuszaroma
4 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
tészta
20 dkg tangzhong
62 dkg liszt
2 tojássárga
13 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 k.k. só
1,6 dl tej
2.5 dkg élesztõ
5 dkg vaj
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
TangZhong
4 dkg lisztet keverd el az ötszörös mennyiségû (2 dl.) vízzel és tedd fel fõzni.
Miközben kevergeted, melegítsd fel 65 fokra, Amikor barázdákat hagy a fakanál, már kész, nem kell tovább fõzni. Hagy szoba-hõmérsékletûre hûlni. (lefedtem és a konyhapulton hagytam. Amennyiben másnap szeretnéd csak felhasználni, akkor tedd egy zacskóba és a hûtõben tárolhatod 3 napig. Ez esetben mindig vedd ki 1 órával a felhasználás elõtt a hûtõbõl, hogy szoba-hõmérsékletû legyen majd felhasználáskor.
Kókuszos réteg
A 2 tojásfehérjét habosítsd fel. Nem kell kemény habbá, csak krémesre és közben add hozzá a cukrot és verd addig, amíg elolvad. Akkor jó, ha egy sûrû, de még folyós, fényes krémet kapsz.
Közben a tejet és a vizet öntsd egy fazékba, reszeld bele a citromhéjat, keverd el benne a lisztet, borítsd bele a kókuszreszeléket és add hozzá az aromát, vagy kókuszszirupot, bármit, ami erõsítheti a kókuszos ízt.
Kapcsold be alatta a tüzet és lassú tûzön kezd el kevergetve melegíteni, majd add hozzá a krémes tojásfehérjét. Addig fõzd, amíg teljesen összeáll a massza és egy nagy gombócszerû képzõdmény lesz belõle. Ekkor kész. Vedd le a tûzrõl.
Kóstold meg, hogy elég édesnek találod-e, ha nem, akkor nyugodtan keverj még hozzá cukrot, és a még meleg töltelékbe dolgozd bele a vajat is.
Hagyd pár percet hûlni, majd kapargasd egy zacskóba és lapogasd téglalappá. Egy sodrófával a legegyszerûbb. Helyezd egy tálcára. Ha hamar szeretnéd felhasználni, akkor dugd a mélyhûtõbe 30-40 percre-én ezt tettem, ha késõbb, akkor a hûtõszekrénybe legalább 4 órára.
Tészta
Az élesztõt morzsold a langyos tejbe, adj hozzá a kanál cukrot és hagyd felfutni.
A 60 dkg. lisztet tedd egy nagy tálba, adj hozzá mindent-tojássárgák, só, 1 citrom reszelt héja, a felfutott élesztõs tej, a kihûlt tangzhong, vaj - és kezd el összedolgozni. Amikor kezd összeállni, borítsd lisztezett deszkára és gyúrjad. Addig gyúrd, amíg egy szép, ruganyos tésztát kapsz. Gyúrás közben óvatosan lisztezd, hogy ne ragadjon (ezért írtam 62 dkg lisztet), alaposan dolgozd meg.
Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
Ha sietsz, akkor meleg helyen, ha ráér akkor hûvös helyen keleszd.
Összeállítás
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre és nyújtsd ki téglalappá.
Az összeállt kókuszt vedd ki a hûtõbõl és egy ollóval vágd le róla a zacskót, de az alján hagyd rajta- mivel így könnyen a tésztára tudod majd borítani.
A kókuszt tedd a tészta közepre, húzd le róla a maradék nejlont,
A két végét hajtsd a kókuszra.
A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, hogy nyújtás közben ne másszon majd ki belõle a kókusz.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki.
Megint hajtogasd középre, nyújtsad, majd hosszában középen hajtsd ketté, hogy egy hosszú csíkot kapjál, ezt is nyújtsd ki.
Olyan vékonyra nyújtsd csak, hogy ne szakadjon ki a tészta, nekem olyan 4 mm vastag lett, ezzel már jól lehet már dolgozni.
Arra kell ügyelni, hogy a végére kapott csík, ne legyen nagyon vékonyka, mert keresztben kell majd tekergetni. Nekem 18-20 cm széles lett. Esetleg, ha úgy látod, hogy nem elég széles, akkor sincs semmi baj, mert háromszögekre vágva, kifliszerûen fel tudod majd tekerni és úgy talán még látványosabb, mint egyszerû csigáknak. Pár darabot így is készítettem.
Egy éles késsel 3 cm. széles csíkokra csíkozd fel a tésztát és tekerd fel csigavonalban.
Az illesztés kerüljön az aljára és így állítsd egy sütõpapírral takart tepsire.
Aztán vághatod kicsit vékonyabb csíkokra is a tésztát, ekkor feltekerés után fektetve tegyed a tepsire, csak az oldalán nyomkod a tésztát össze az illesztésnél, hogy ne tekeredjen ki. Így hagyományos csigákat kapsz.
Ha háromszögeket vágtál, akkor azokat a szélesebb részénél kezdve tekerd fel, csak óvatosan mindig nyújts a vékonyabbik végén egyet, hogy duci legyen a végeredmény.
Azt ajánlom, hogy mindenki kísérletezze ki a számára legszimpatikusabb formát. Én mindig többfélét készítek, mert szeretek játszadozni a formákkal.
Egy felvert tojással kend le a csigák tetejét.
175 fok légkeverésre elõmelegített sütõben süsd aranybarnára a sütiket. 20 perc kellett nekik, de ez változik sütõnként és attól is, hogy mennyire dagik a csigák.
4 dkg lisztet keverd el az ötszörös mennyiségû (2 dl.) vízzel és tedd fel fõzni.
Miközben kevergeted, melegítsd fel 65 fokra, Amikor barázdákat hagy a fakanál, már kész, nem kell tovább fõzni. Hagy szoba-hõmérsékletûre hûlni. (lefedtem és a konyhapulton hagytam. Amennyiben másnap szeretnéd csak felhasználni, akkor tedd egy zacskóba és a hûtõben tárolhatod 3 napig. Ez esetben mindig vedd ki 1 órával a felhasználás elõtt a hûtõbõl, hogy szoba-hõmérsékletû legyen majd felhasználáskor.
Kókuszos réteg
A 2 tojásfehérjét habosítsd fel. Nem kell kemény habbá, csak krémesre és közben add hozzá a cukrot és verd addig, amíg elolvad. Akkor jó, ha egy sûrû, de még folyós, fényes krémet kapsz.
Közben a tejet és a vizet öntsd egy fazékba, reszeld bele a citromhéjat, keverd el benne a lisztet, borítsd bele a kókuszreszeléket és add hozzá az aromát, vagy kókuszszirupot, bármit, ami erõsítheti a kókuszos ízt.
Kapcsold be alatta a tüzet és lassú tûzön kezd el kevergetve melegíteni, majd add hozzá a krémes tojásfehérjét. Addig fõzd, amíg teljesen összeáll a massza és egy nagy gombócszerû képzõdmény lesz belõle. Ekkor kész. Vedd le a tûzrõl.
Kóstold meg, hogy elég édesnek találod-e, ha nem, akkor nyugodtan keverj még hozzá cukrot, és a még meleg töltelékbe dolgozd bele a vajat is.
Hagyd pár percet hûlni, majd kapargasd egy zacskóba és lapogasd téglalappá. Egy sodrófával a legegyszerûbb. Helyezd egy tálcára. Ha hamar szeretnéd felhasználni, akkor dugd a mélyhûtõbe 30-40 percre-én ezt tettem, ha késõbb, akkor a hûtõszekrénybe legalább 4 órára.
Tészta
Az élesztõt morzsold a langyos tejbe, adj hozzá a kanál cukrot és hagyd felfutni.
A 60 dkg. lisztet tedd egy nagy tálba, adj hozzá mindent-tojássárgák, só, 1 citrom reszelt héja, a felfutott élesztõs tej, a kihûlt tangzhong, vaj - és kezd el összedolgozni. Amikor kezd összeállni, borítsd lisztezett deszkára és gyúrjad. Addig gyúrd, amíg egy szép, ruganyos tésztát kapsz. Gyúrás közben óvatosan lisztezd, hogy ne ragadjon (ezért írtam 62 dkg lisztet), alaposan dolgozd meg.
Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
Ha sietsz, akkor meleg helyen, ha ráér akkor hûvös helyen keleszd.
Összeállítás
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre és nyújtsd ki téglalappá.
Az összeállt kókuszt vedd ki a hûtõbõl és egy ollóval vágd le róla a zacskót, de az alján hagyd rajta- mivel így könnyen a tésztára tudod majd borítani.
A kókuszt tedd a tészta közepre, húzd le róla a maradék nejlont,
A két végét hajtsd a kókuszra.
A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, hogy nyújtás közben ne másszon majd ki belõle a kókusz.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki.
Megint hajtogasd középre, nyújtsad, majd hosszában középen hajtsd ketté, hogy egy hosszú csíkot kapjál, ezt is nyújtsd ki.
Olyan vékonyra nyújtsd csak, hogy ne szakadjon ki a tészta, nekem olyan 4 mm vastag lett, ezzel már jól lehet már dolgozni.
Arra kell ügyelni, hogy a végére kapott csík, ne legyen nagyon vékonyka, mert keresztben kell majd tekergetni. Nekem 18-20 cm széles lett. Esetleg, ha úgy látod, hogy nem elég széles, akkor sincs semmi baj, mert háromszögekre vágva, kifliszerûen fel tudod majd tekerni és úgy talán még látványosabb, mint egyszerû csigáknak. Pár darabot így is készítettem.
Egy éles késsel 3 cm. széles csíkokra csíkozd fel a tésztát és tekerd fel csigavonalban.
Az illesztés kerüljön az aljára és így állítsd egy sütõpapírral takart tepsire.
Aztán vághatod kicsit vékonyabb csíkokra is a tésztát, ekkor feltekerés után fektetve tegyed a tepsire, csak az oldalán nyomkod a tésztát össze az illesztésnél, hogy ne tekeredjen ki. Így hagyományos csigákat kapsz.
Ha háromszögeket vágtál, akkor azokat a szélesebb részénél kezdve tekerd fel, csak óvatosan mindig nyújts a vékonyabbik végén egyet, hogy duci legyen a végeredmény.
Azt ajánlom, hogy mindenki kísérletezze ki a számára legszimpatikusabb formát. Én mindig többfélét készítek, mert szeretek játszadozni a formákkal.
Egy felvert tojással kend le a csigák tetejét.
175 fok légkeverésre elõmelegített sütõben süsd aranybarnára a sütiket. 20 perc kellett nekik, de ez változik sütõnként és attól is, hogy mennyire dagik a csigák.
kókuszos csiga TangZhong |
TangZhong kókuszos csigák |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog