A legfinomabb beigli
sponsored links
Idén még nem készültek el a házi beiglijeink, de el fognak. Addig is a tavalyi képekkel osztom meg veletek a bevált receptet, majd hozzáfûzöm a bejegyzéshez az idei képeket is, ha készen leszek.
Bátran álljon neki bárki a házi beigli sütésnek, mert nem oylan bonyorult mint az ember gondolná és megéri a fáradtságot.
Hozzávalók 4 rúd házi beigli tésztájához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
2 egész tojás
50 g cukor
20 g élesztõ
200 ml tej
pici só
Az élesztõt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, a felfuttatott élesztõt a sót, gyorsan összedolgozzuk és két órán át letakarva, szobahõmérsékeleten pihentetjük. (Ezalatt kéynelmesen el lehet készíteni a töltelékeket, még kihûlni is van idejük.) Utána négy kisebb cipót formázunk a tésztából.
Téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat kb. fél cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket kb olyan vastagon, mint amilyen a tészta a téglalap széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, majd szorosan feltekerjük úgy, hogy a csavarós vége alul legyen. Mindegyik cipóval így járunk el.
Sütõpapírral bélelt gáztepsire helyezzük, a tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána átkenjük tojásfehérjével és fél órára hideg helyre tesszük. Ettõl lesz a tészta szép márványos. Sütõbe helyezés elõtt az oldalát hústûvel (vagy villával) megszúrkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Forró sütõben 25-30 percig sütjük.
Diós töltelék kb. két tekercs beiglihez: (Megjegyzem a legeslegfinomabb diós töltelék amit valaha ettem)
250 g darált dió
200 g cukor
100 g darált keksz
1 evõkanál baracklekvár
2 evõkanál méz
1 dl tej
reszelt citromhéj
A tejet a cukorral a mézzel és a lekvárral felforraljuk, majd a többi összetevõt is beleszórjuk és alaposan összekeverjük. Kenhetõ kell legyen. Ha túl híg, tegyünk bele plussz diót, ha túl sûrû tejjel higítsuk. Tegyük félre hûlni, csak miután kihûlt, kenjük a tésztára.
Mákos töltelék (szintén két rúd beiglihez):
250 g darált mák
220 g porcukor
2 evõkanál méz
1 evõkanál baracklekvár
kb 1 dl tej
opcionális 50 g rumba áztatott mazsola
1 evõkanál gríz
A tejjel összeforraljuk a cukrot a mézet és a lekvárt. Forrás közben adjuk hozzá a mákot és a mazsolát. Kicsit még forraljuk folyamatosan kevergetve. Ha túl sûrû tejjel hígítsuk Hûlés közben még sûrûsödni fog. Csak kihûlve kenjük a tésztára.
Ismételten köszönöm Lucám!