A legfinomabb beigli

2012-12-07

sponsored links



Ha Advent, akkor beiglit kell sütni. Sosem szerettem a boltban kapható beigliket, nekem azok valahogy mindig túl szárazak voltak, így tavaly életemben elõször sütöttem házi változatot. Csodafinom volt, nem száraz, eltartható, mesterséges anyagok nélkül is. Ráadásul még szép márványos is lett. Elõször az interneten kutagodtam recept után, de szinte mindenhol csak éjszakás pihentetéssel találtam beiglit (vagy bejglit), ahhoz pedig nem volt kedvem. Szeretem még aznap megkóstolni a munkám eredményét. Luca barátnõm adott nekem egy tökéletes receptet, amivel még mielõtt nekiálltam volna a blog írásnak olyan szépségeket sikerült alkotnom, amiket rögtön le is fotóztam. Tulajdonképpen ez adta az elsõ lökést a blog írás felé.

Idén még nem készültek el a házi beiglijeink, de el fognak. Addig is a tavalyi képekkel osztom meg veletek a bevált receptet, majd hozzáfûzöm a bejegyzéshez az idei képeket is, ha készen leszek.

Bátran álljon neki bárki a házi beigli sütésnek, mert nem oylan bonyorult mint az ember gondolná és megéri a fáradtságot.

Hozzávalók 4 rúd házi beigli tésztájához:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
2 egész tojás
50 g cukor
20 g élesztõ
200 ml tej
pici só

Az élesztõt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, a felfuttatott élesztõt a sót, gyorsan összedolgozzuk és két órán át letakarva, szobahõmérsékeleten pihentetjük. (Ezalatt kéynelmesen el lehet készíteni a töltelékeket, még kihûlni is van idejük.) Utána négy kisebb cipót formázunk a tésztából.

Téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat kb. fél cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket kb olyan vastagon, mint amilyen a tészta a téglalap széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, majd szorosan feltekerjük úgy, hogy a csavarós vége alul legyen. Mindegyik cipóval így járunk el.

Sütõpapírral bélelt gáztepsire helyezzük, a tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána átkenjük tojásfehérjével és fél órára hideg helyre tesszük. Ettõl lesz a tészta szép márványos. Sütõbe helyezés elõtt az oldalát hústûvel (vagy villával) megszúrkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Forró sütõben 25-30 percig sütjük.


Diós töltelék kb. két tekercs beiglihez: (Megjegyzem a legeslegfinomabb diós töltelék amit valaha ettem)

250 g darált dió
200 g cukor
100 g darált keksz
1 evõkanál baracklekvár
2 evõkanál méz
1 dl tej
reszelt citromhéj

A tejet a cukorral a mézzel és a lekvárral felforraljuk, majd a többi összetevõt is beleszórjuk és alaposan összekeverjük. Kenhetõ kell legyen. Ha túl híg, tegyünk bele plussz diót, ha túl sûrû tejjel higítsuk. Tegyük félre hûlni, csak miután kihûlt, kenjük a tésztára.

Mákos töltelék (szintén két rúd beiglihez):

250 g darált mák
220 g porcukor
2 evõkanál méz
1 evõkanál baracklekvár
kb 1 dl tej
opcionális 50 g rumba áztatott mazsola
1 evõkanál gríz

A tejjel összeforraljuk a cukrot a mézet és a lekvárt. Forrás közben adjuk hozzá a mákot és a mazsolát. Kicsit még forraljuk folyamatosan kevergetve. Ha túl sûrû tejjel hígítsuk Hûlés közben még sûrûsödni fog. Csak kihûlve kenjük a tésztára.

Ismételten köszönöm Lucám!
/

Folytats a blogon ... edeskonyha.blogspot.com/2012/12/a-leg...

sponsored links

Keres?s