A legfinomabb almás pite

2014-03-09

sponsored links

legfinomabb almás pite

A pite ?titka? abban rejlik, hogy a tészta nem egyben sül az almával. Amíg sül a tészta, elkészítjük a vanília pudinggal dúsított almás tölteléket, amit a végén csak belekanalazunk a kisült pitébe. Rém egyszerû, és finom. Egy apró hiba csúszott a szerkezetbe nálam, ha hosszasan tanulmányozzátok a fotót, bizonyára hamar rájöttök ti is?

A pite formát most nyertem, és még sose használtam ilyet, így mellé lõttem a tölteléket illetõen? :) De tanulva a hibámból nektek leírom duplázva az adagokat, hogy színültig tölthessétek a fincsi almával! (Megjegyzem, semmi élvezeti hátrányát nem éreztük annak, hogy nem volt csurig a töltelék.) Bár önmagában is isteni finom, mi még tettünk rá egy kis frissen felvert tejszínt. Bûnözés a négyzeten, khm? :-)

Hozzávalók

28 cm-es pite formához

Tésztához

20 dkg liszt

2 ek porcukor

10 dkg vaj

1 tojás

szükség esetén víz

Töltelék

80 dkg ? 1 kg alma

(pucolva, magtalanítva)

1 citrom leve

8-10 ek barna cukor

õrölt fahéj és gyömbér

3 + 1 dl víz

1,5 csomag fõzõs vanília puding

(60 gramm)

A lisztet a porcukorral és a vajjal morzsásra gyúrjuk. (Késes aprító ezt seperc alatt elvégzi helyettünk.) Majd hozzá ütjük a tojást, és összegyúrjuk  a tésztát. Ha nem állna össze, akkor pár csepp vízzel segítsünk neki. Végül gyúrjuk gombóccá, és fél órára hûtõbe illene tenni, deeeee, én nem tettem. A pite formát kivajaztam, a tésztát lisztezett felületen nagyobbra nyújtottam, mint a forma maga. Áthelyeztem a kivajazott formába, és eligazgattam körbe-körbe mindenhol, hogy a szélén is túllógott picit. Megszurkáltam egy villával, a kilógó tésztafelesleget egy késsel levágtam, és 180 fokos sütõbe tolva kb. 30-35 perc alatt készre sütöttem. (Érdemes nehezéket szórni a tésztánkra /bab, lencse, sárgaborsó, rizs/, és ezzel együtt sütni, hogy ne púposodjon fel, és ne dõljön be a tészta.)

Amíg a pite tésztája sül, elkészíthetjük a tölteléket. A megpucolt és kimagozott almák súlya legyen kb. 80 dkg ? 1 kg.  Az almákat apró kockákra vágjuk, megszórjuk a barna cukorral, rácsurgatjuk a citrom kifacsart levét, hozzáadunk 3 dl vizet, és puhára fõzzük. Szórjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért. A maradék 1 dl vízzel a pudingport keverjük csomómentesre, majd csurgassuk az almához, és sûrítsük be a töltelékünket. Ha a pite kisült, a meleg almás tölteléket belepakoljuk, elegyengetjük, és ezzel el is készítettük az egyik legfinomabb almás piténket. Várjuk meg míg kihûl, így a pihenési idõ alatt a tészta némi nedvességhez jut a szósztól, ezzel pedig puhább, élvezhetõbb falatokat kapunk majd.  Jó sütögetést! ;-)

almás pite

Gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, keresd HahoPihe Konyháját!


Hasonló bejegyzések:




pite
Forró almás pite


pite
Forró almás pite



Cukkinis pite 2.



Mese almás




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/03/09/a-leg...

sponsored links

Keres?s