A legfinomabb almás pite
sponsored links
A pite ?titka? abban rejlik, hogy a tészta nem egyben sül az almával. Amíg sül a tészta, elkészítjük a vanília pudinggal dúsított almás tölteléket, amit a végén csak belekanalazunk a kisült pitébe. Rém egyszerû, és finom. Egy apró hiba csúszott a szerkezetbe nálam, ha hosszasan tanulmányozzátok a fotót, bizonyára hamar rájöttök ti is?
A pite formát most nyertem, és még sose használtam ilyet, így mellé lõttem a tölteléket illetõen? De tanulva a hibámból nektek leírom duplázva az adagokat, hogy színültig tölthessétek a fincsi almával! (Megjegyzem, semmi élvezeti hátrányát nem éreztük annak, hogy nem volt csurig a töltelék.) Bár önmagában is isteni finom, mi még tettünk rá egy kis frissen felvert tejszínt. Bûnözés a négyzeten, khm?
Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
20 dkg liszt
2 ek porcukor
10 dkg vaj
1 tojás
szükség esetén víz
Töltelék
80 dkg ? 1 kg alma
(pucolva, magtalanítva)
1 citrom leve
8-10 ek barna cukor
õrölt fahéj és gyömbér
3 + 1 dl víz
1,5 csomag fõzõs vanília puding
(60 gramm)
A lisztet a porcukorral és a vajjal morzsásra gyúrjuk. (Késes aprító ezt seperc alatt elvégzi helyettünk.) Majd hozzá ütjük a tojást, és összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, akkor pár csepp vízzel segítsünk neki. Végül gyúrjuk gombóccá, és fél órára hûtõbe illene tenni, deeeee, én nem tettem. A pite formát kivajaztam, a tésztát lisztezett felületen nagyobbra nyújtottam, mint a forma maga. Áthelyeztem a kivajazott formába, és eligazgattam körbe-körbe mindenhol, hogy a szélén is túllógott picit. Megszurkáltam egy villával, a kilógó tésztafelesleget egy késsel levágtam, és 180 fokos sütõbe tolva kb. 30-35 perc alatt készre sütöttem. (Érdemes nehezéket szórni a tésztánkra /bab, lencse, sárgaborsó, rizs/, és ezzel együtt sütni, hogy ne púposodjon fel, és ne dõljön be a tészta.)
Amíg a pite tésztája sül, elkészíthetjük a tölteléket. A megpucolt és kimagozott almák súlya legyen kb. 80 dkg ? 1 kg. Az almákat apró kockákra vágjuk, megszórjuk a barna cukorral, rácsurgatjuk a citrom kifacsart levét, hozzáadunk 3 dl vizet, és puhára fõzzük. Szórjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért. A maradék 1 dl vízzel a pudingport keverjük csomómentesre, majd csurgassuk az almához, és sûrítsük be a töltelékünket. Ha a pite kisült, a meleg almás tölteléket belepakoljuk, elegyengetjük, és ezzel el is készítettük az egyik legfinomabb almás piténket. Várjuk meg míg kihûl, így a pihenési idõ alatt a tészta némi nedvességhez jut a szósztól, ezzel pedig puhább, élvezhetõbb falatokat kapunk majd. Jó sütögetést!
Gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, keresd HahoPihe Konyháját!
Hasonló bejegyzések:
Forró almás pite
Forró almás pite
Cukkinis pite 2.
Mese almás