A legegyszerûbb túrós-sajtos pogácsa
sponsored links
Volt egy adag túró a hûtõben, amit mindenképpen fel kellett használnom. Törtem a fejemet, és úgy döntöttem, hogy egy nagyon egyszerû pogácsát készítek a családnak. Az összeállítástól a sütéssel bezárólag röpke 1 óra alatt kész is volt. A tésztájával nagyon jó dolgozni, nem ragad, hûtõben sem szükséges pihentetni. Élesztõ és sütõpor nélkül is a duplájára nõttek a sütés alatt. A pogácsa is puha, finom. Szinte azonnal el is fogyott az egy adag nagy része.
Hozzávalók 40 db mini pogácsához:
- 25 dkg túró
- 2 púpos kk só
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás sárgája+1 tojás sárgája a lekenéshez
- 25 dkg sajt
A túrót egy tálba öntjük és jól áttörjük (erre a krumpli törõt használtam), hozzáadjuk a sót, a lisztet, a szobahõmérsékletû margarint, a tojás sárgáját és belereszeljük a sajt 2/3-át.
Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett felületen fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Hajtogatjuk, mint a pogácsát.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Ismét elnyújtjuk, és újra hajtogatjuk pihentetés nélkül.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk és egy lisztbe mártott pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. (Nem szükséges sok helyet hagyni a pogácsák között, mert nem terülnek sütés közben, hanem emelkednek.)
Lekenjük vékonyan a tetejüket egy tojás sárgájával és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Elõmelegített sütõben hõlégkeveréssel 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.