A legbájosabb francia desszert
sponsored links
A Madeleine egy nagyon egyszerû reggeli vagy teasütemény, aminek a kultusza nagyobb, mint õ maga. Ebben sokat segít, hogy kedves, nõi nevet kapott készítõjérõl, Madeleine Poulmier-rõl, egy XIX. századi cukrászról, akirõl egyes források azt írják, hogy Stanis³aw Leszczyñskinek, XV. Lajos király vejének a szakácsa volt. De a Larousse Gastronomique két más lehetõséget is említ.
A Madeleine minden esetre egy könnyen elkészíthetõ, jól variálható desszert, melyet a képen látható, jellegzetes, kagylóhéjra emlékeztetõ formában sütnek ki. Sütés után be szokták vonni vékony lekvár réteggel, majd kókuszreszelékbe hempergetve, a tetején egy szem cukrozott cseresznyével kínálják.
Az élet ízei címû filmben az alaprecept szerepel:
Hozzávalók:
A sütõformák elõkészítéséhez:
30 g finomliszt
30 g vaj
A tésztához (kb. 30 darab): ...