A közös recept nr2 ? Nizzai saláta
sponsored links
A közös recept project második állomásához érkeztünk. (Az elsõrõl itt olvashattok bõvebben.) A staféta Éci kezébe került, a mostani kör fõ témájaként a nizzai salátát választotta. A következõ e-mailben aztán egy rettentõen finom bisztróváltozatról is szó esett, ami egy csapásra keresztülhúzta az addigra kiforrt, tradicionális saláta tervemet. Átnéztem kismillió fotót, azok közül, amelyeket gugli barátunk dobott a ?nicoise salad bistro? keresõszavakra, a hozzávalókból pedig, kétnapos gondolkodás után, a lejjebb látható ételt sikerült összeállítani. Szándékosan ?melegítettem? egy kicsit a hozzávalókon, egy hete ugyanis, amikor ez a saláta készült, még kicsit sem volt nyáriasnak nevezhetõ az idõjárás. Talán egy kevés articsóka ? szezonja is van ? még elfért volna benne? A paradicsom nagyon kilógott a körbõl, szóval nizzai saláta reload csakis akkor lehetséges, ha beérik az elsõ igazi paradicsom!
Nizzai saláta
Hozzávalók 4 személyre: 4 db 130-150 gramm súlyú friss tonhal szelet, 4 db közepes burgonya, 200 g zsenge zöldbab, 80 g görög joghurt, 1 kk. mustár, egy nagy csokor friss zöld fûszer (kakukkfû, rozmaring, majoránna, petrezselyemzöld), 1 ek. majonéz, 12 db fekete olajbogyó sós lében, 4 tojás, kevés fehérborecet, 12 db datolyaparadicsom, 2 db salátaszív (római vagy fejes), 1 db lime, 1 db citrom, chilipehely, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt fekete bors
A paradicsomokat félbe vágjuk, és vágott felükkel felfelé egy tûzálló tálba fektetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a lime levével valamint néhány csepp extra szûz olívaolajjal, és 80 °C-ra elõmelegített sütõben 60 percig sütjük.
A burgonyákat héjastól, sós vízben puhára fõzzük, még melegen meghámozzuk, és felkockázzuk.
A zöldbabot 3-4 cm-es darabokra törjük, lobogó, sós vízben roppanósra fõzzük, majd leszûrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
A tonhal szeleteket megsózzuk, megborsozzuk, majd grillserpenyõben, kevés extra szûz olívaolaj és egy rozmaring ágacska kíséretében, közepesen magas lángon minden oldalukat megpirítjuk. A serpenyõt alufóliával lefedjük, és a halat 5 percig pihentetjük.
A petrezselyemzöldet, a majoránnát és a kakukkfû levélkéket finomra aprítjuk. A joghurtot a majonézzel, a mustárral, kevés citromlével és a felaprított zöld fûszerekkel simára keverjük, majd sóval és borssal kerekre ízesítjük. A langyosra hûlt burgonyát és zöldbabot az olajbogyókkal együtt egy keverõtálba tesszük, ráöntjük a joghurtos-majonézes dresszinget, és összeforgatjuk.
A közben szintén langyosra hûlt paradicsomok héját lehúzzuk.
A salátaszíveket megsózzuk, félbe vágjuk, és grillserpenyõben mindkét oldalukat 1-2 percig sütjük.
Közben egy lábasban sós-ecetes vizet forralunk, és habverõvel örvényt kavarunk benne. Egyesével beleütjük a tojásokat, maximum 2 percig fõzzük, majd leszûrjük. Ezután levágjuk a kilógó fehérje rongyocskákat, a tojást szépre igazítjuk.
A tonhalat fél cm vastagon felszeleteljük.
Összeállítjuk a tányérokat: mindegyikre két evõkanálnyi joghurtos zöldbab-burgonya-olajbogyó keveréket, 1-1 grillezett salátaszívet, 3-3 sült paradicsomot, a tonhalszeletek negyedét, és egy buggyantott tojást helyezünk. Az egészet meglocsoljuk egy kevés extra szûz olívaolajjal, megszórjuk chilipehellyel, és egy citromgerezd kíséretében azonnal tálaljuk.
Nézzük, a lányok által készített nizzai salátákat (húú, én azonnal végigenném a kínálatot, igaz, ti is?). A receptekért kattintsatok a képek fölötti linkekre!
Anikó salátája
Éci salátája
Katuci salátája
Nizzai saláta
Hozzávalók 4 személyre: 4 db 130-150 gramm súlyú friss tonhal szelet, 4 db közepes burgonya, 200 g zsenge zöldbab, 80 g görög joghurt, 1 kk. mustár, egy nagy csokor friss zöld fûszer (kakukkfû, rozmaring, majoránna, petrezselyemzöld), 1 ek. majonéz, 12 db fekete olajbogyó sós lében, 4 tojás, kevés fehérborecet, 12 db datolyaparadicsom, 2 db salátaszív (római vagy fejes), 1 db lime, 1 db citrom, chilipehely, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt fekete bors
A paradicsomokat félbe vágjuk, és vágott felükkel felfelé egy tûzálló tálba fektetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a lime levével valamint néhány csepp extra szûz olívaolajjal, és 80 °C-ra elõmelegített sütõben 60 percig sütjük.
A burgonyákat héjastól, sós vízben puhára fõzzük, még melegen meghámozzuk, és felkockázzuk.
A zöldbabot 3-4 cm-es darabokra törjük, lobogó, sós vízben roppanósra fõzzük, majd leszûrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
A tonhal szeleteket megsózzuk, megborsozzuk, majd grillserpenyõben, kevés extra szûz olívaolaj és egy rozmaring ágacska kíséretében, közepesen magas lángon minden oldalukat megpirítjuk. A serpenyõt alufóliával lefedjük, és a halat 5 percig pihentetjük.
A petrezselyemzöldet, a majoránnát és a kakukkfû levélkéket finomra aprítjuk. A joghurtot a majonézzel, a mustárral, kevés citromlével és a felaprított zöld fûszerekkel simára keverjük, majd sóval és borssal kerekre ízesítjük. A langyosra hûlt burgonyát és zöldbabot az olajbogyókkal együtt egy keverõtálba tesszük, ráöntjük a joghurtos-majonézes dresszinget, és összeforgatjuk.
A közben szintén langyosra hûlt paradicsomok héját lehúzzuk.
A salátaszíveket megsózzuk, félbe vágjuk, és grillserpenyõben mindkét oldalukat 1-2 percig sütjük.
Közben egy lábasban sós-ecetes vizet forralunk, és habverõvel örvényt kavarunk benne. Egyesével beleütjük a tojásokat, maximum 2 percig fõzzük, majd leszûrjük. Ezután levágjuk a kilógó fehérje rongyocskákat, a tojást szépre igazítjuk.
A tonhalat fél cm vastagon felszeleteljük.
Összeállítjuk a tányérokat: mindegyikre két evõkanálnyi joghurtos zöldbab-burgonya-olajbogyó keveréket, 1-1 grillezett salátaszívet, 3-3 sült paradicsomot, a tonhalszeletek negyedét, és egy buggyantott tojást helyezünk. Az egészet meglocsoljuk egy kevés extra szûz olívaolajjal, megszórjuk chilipehellyel, és egy citromgerezd kíséretében azonnal tálaljuk.
Nézzük, a lányok által készített nizzai salátákat (húú, én azonnal végigenném a kínálatot, igaz, ti is?). A receptekért kattintsatok a képek fölötti linkekre!
Anikó salátája
Éci salátája
Katuci salátája