A közelítõ Húsvét
sponsored links
Amikor ugye a kalács sütése elmaradhatatlan.
Kipróbáltam, megy-e még a kelt tészta sütése. Nem mintha el lehetne felejteni!
El lehet dönteni, a fiaim szerint jól sikerült a próba!
Csak annyi a baj vele, hogy szinte abbahagyhatatlan a finom, omlós és illatos töltelékes kalácska evése!
Sosem kezdek kisüzemben vele, felesleges elaprózni. Ezért nálam a hozzávalók:
70 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 tojás
5 dkg élesztõ
kb. 7 dl langyos tej
7 dkg vaj
mokkáskanálnyi só
A kelt tészta titka, hogy semmi sem hideg a hozzávalók közül! Még a tojást is vegyük ki a hûtõbõl elõtte idõben.
A lisztet átszitáljuk.
2 dl tejben, amibe beletettünk 3 evõkanálnyi cukrot felfuttatjuk az élesztõt. Tetejét 2 evõkanál liszttel megszórjuk.
A vajat megolvasztjuk és kicsit visszahûtjük. Ha felfutott az élesztõ, beleöntjük a lisztbe. Mehet bele a felvert tojás, a só , a vaj, a maradék langyos tej. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó,ha nem ragad a kezünkhöz, szinte elválik tõle. Ekkor a tetejét meghintjük liszttel és magára hagyjuk valami jó kis meleg helyen. Konyharuhával letakarjuk.
Ebbõl két kalács készül.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Mákos:
20 dkg darált mák
8 dkg cukor
fél dl tej
fahéj,szegfûszeg
Ezeket egyszerûen összeforraljuk rövid ideig.
Diós
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 dl lekvár (barack a legjobb)
A diót összekeverjük a cukorral.
A tésztát kétfelé vesszük.
A kinyújtott tészta elsõ felére rákenjük a lekvárt és megszórjuk a diós keverékkel.
Feltekerjük és négy helyen átvágjuk, miután kör alakban behelyeztük a tepsibe. Nem teljesen vágjuk át, csak 3/4 részéig.
A tészta másik részét szintén kinyújtjuk. és hosszában 3 részre hasítjuk. Mindegyik közepébe mákos töltelék kerül. Felsodorjuk és háromfonatban megfonjuk. A kész fonatot tepsibe rakjuk és hagyjuk rövid ideig még kelni.
Mielõtt a sütõbe kerül cukros tejjel megkenjük a tetejét.
Az elõször mérsékelt, majd középmeleg sütõben bõ fél óra a sütési idõ. ha szép piros az orcája, kész!
Kicsit pihentetjük sütés után és ismételten megkenjük cukros tejjel! Ettõl igazán foszlóssá és puhává válik!
Kelt tésztát húsvétra itt is találtok nálam:
http://mikormennyi.blog.hu/2013/03/30/egy_nonek_az_unnep