A közelítõ Húsvét

2014-03-26

sponsored links

 _DSC1583.JPG

 

Amikor ugye a kalács sütése elmaradhatatlan.

Kipróbáltam, megy-e még a kelt tészta sütése. Nem mintha el lehetne felejteni!

El lehet dönteni, a fiaim szerint jól sikerült a próba!

Csak annyi a baj vele, hogy szinte abbahagyhatatlan a finom, omlós és illatos töltelékes kalácska evése!

_DSC1580_1.JPG

Sosem kezdek kisüzemben vele, felesleges elaprózni. Ezért nálam a hozzávalók:

70 dkg finomliszt

10 dkg cukor

1 tojás

5 dkg élesztõ

kb. 7 dl langyos tej

7 dkg vaj

mokkáskanálnyi só

A kelt tészta titka, hogy semmi sem hideg a hozzávalók közül! Még a tojást is vegyük ki a hûtõbõl elõtte idõben.

A lisztet átszitáljuk.

2 dl tejben, amibe beletettünk 3 evõkanálnyi cukrot felfuttatjuk az élesztõt. Tetejét 2 evõkanál liszttel megszórjuk.

A vajat megolvasztjuk és kicsit visszahûtjük. Ha felfutott az élesztõ, beleöntjük a lisztbe. Mehet bele a felvert tojás, a só , a vaj, a maradék langyos tej. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó,ha nem ragad a kezünkhöz, szinte elválik tõle. Ekkor a tetejét meghintjük liszttel és magára hagyjuk valami jó kis meleg helyen. Konyharuhával letakarjuk.

Ebbõl két kalács készül.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Mákos:

20 dkg darált mák

8 dkg cukor

fél dl tej

fahéj,szegfûszeg

Ezeket egyszerûen összeforraljuk rövid ideig.

Diós

20 dkg darált dió

10 dkg cukor

1 dl lekvár (barack a legjobb)

A diót összekeverjük a cukorral.

A tésztát kétfelé vesszük.

A kinyújtott tészta elsõ felére rákenjük a lekvárt és megszórjuk a diós keverékkel.

Feltekerjük és négy helyen átvágjuk, miután kör alakban behelyeztük a tepsibe. Nem teljesen vágjuk át, csak 3/4 részéig.

_DSC1579.JPG

A tészta másik részét szintén kinyújtjuk. és hosszában 3 részre hasítjuk. Mindegyik közepébe mákos töltelék kerül. Felsodorjuk és háromfonatban megfonjuk. A kész fonatot tepsibe rakjuk és hagyjuk rövid ideig még kelni.

_DSC1577.JPG

Mielõtt a sütõbe kerül cukros tejjel megkenjük a tetejét.

_DSC1585.JPG

 Az elõször mérsékelt, majd középmeleg sütõben bõ fél óra a sütési idõ. ha szép piros az orcája, kész!

Kicsit pihentetjük sütés után és ismételten megkenjük cukros tejjel! Ettõl igazán foszlóssá és puhává válik!

 _DSC1586.JPG

Kelt tésztát húsvétra itt is találtok nálam:

http://mikormennyi.blog.hu/2013/03/30/egy_nonek_az_unnep

 

 

 

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/03/26/a_koze...

sponsored links

Keres?s