A kávé, mint fûszer
sponsored links
Most olvasom, hogy a kávés ételek "trendik". Na, megelõztem a koromat, jócskán. ?
Van nekem egy isteni kávés marhatokány receptem, még 2009-bõl. Máig emlékszem az ízére.
"Saláta kávés vinaigrette mártással, eszpresszós-kakukkfüves metélt, kávékocsonya marhahúslevessel és ossobuco fûszeres kávészószban? Elsõ pillantásra szokatlannak tûnhetnek, de ezek az innovatív receptek valójában aromákban gazdag, kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket eredményeznek. Az õrölt kávét vagy az eszpresszót nem a megszokott módon, italként elkészítve vagy desszertek, torták alapanyagaként használják. Hihetetlenül változatos aromavilágukat - egyesek szerint 800-1200 különféle változat létezik - elsõsorban a pörkölési technika határozza meg. Ettõl függõen a kávé ízében felfedezhetünk csípõs, füstös, csokoládés, fûszeres vagy diós jegyeket, máskor pedig vanília, szegfûszeg vagy karamell íz adhatja meg az ételnek azt a bizonyos pluszt." (Forrás: Miele, kulináris trendek)
Van nekem egy isteni kávés marhatokány receptem, még 2009-bõl. Máig emlékszem az ízére.
Ajánlom a már nem oly távoli ünnepekre is akár: egy karácsonyi menüsor legkülönlegesebb, legfinomabb és legmeglepõbb fogása is lehet egy kávéval megbolondított étel. Én a csokoládét vagy kakaóport is bátran használom egyébként fûszerként már jóideje, mert lenyûgözõ, telt, izgalmas alaptónust, egyfajta mély zengést ad sok ételnek. A kávé is hasonló fûszerként használva. Megkóstolod az ételt, és hallod Puccinit a füledben, vagy látsz egy füstös tánctermet valahol Buenos Airesben, s közben argentin tangó vad hangjai csendülnek fel benned... vagy valami ilyesmi. ?