A kávé készítés vietnami sajátosságai
sponsored links
A kávé termesztését tekintve ugyanolyan Vietnamban is, mint bárhol másutt, sõt az ország éghajlata abszolút ideális hozzá. Az arabika kávét termesztik északon, ahol a klíma hûvösebb és szárazabb, a robusta fajtát pedig ahol egész éven át magasabb a páratartalom, és a hõmérséklet. A Vietnamban termesztett kávé gazdag telt aromákkal rendelkezik.
A kávét még a gyarmati idõkben a franciák hozták be, és honosították meg Vietnamban. A kávécserjét 1857-tõl termesztik a kolostorkertekben, és 1888-ban telepítették északon az elsõ ültetvényeket. A múlt század 20-as éveiben a franciák egy sor ültetvényt hoztak létre a Trung Nguyen környéki hegyvidéki területeken.
Hogyan készítik a kávét Vietnamban
Ugyan már több mint 100 éve termesztenek kávét az országban, mégis itt maga a kávéivás és a kévé készítés a "ca phe" nem régi szokás.
A kávé készítés elég sajátos módon történik, a csészére ráhelyeznek egy egyszerû fémbõl készült szûrõt, ebbe szórják az õrölt kávét, lenyomják, egy rátekert, vagy egyszerûen rátett tetõvel, és erre ráöntik a forró vizet. A csészébe pedig szépen kicsepeg a kávé. A rátekert préssel kicsit tovább tart a folyamat, akár 5 percig ist, viszont sokkal tartalmasabb lesz a ...