A krumplip?r?r?l

2023-11-27

sponsored links

A krumplip?r? ott kezd?dik, hogy nem mindegy, milyen fajta burgony?t v?lasztunk hozz?. A "C" jelz?s?eket keress?k, vagyis a s?tnival?, magasabb kem?ny?t?tartalm? fajt?kat. ?s ?n m?g azt is mondom, hogy ha lehet, ?stermel?t?l vegy?tek, mert a multis burgony?k sokkal vizesebbek, mint a kiskertekben termettek. ?s az nem tesz j?t a p?r?nek, ha vizes a krumpli. 

Neten ut?na lehet olvasni egy?bk?nt, melyek a C jelz?s? fajt?k. Sajnos, n?lunk Magyarorsz?gon alig lehet egy-k?t burgonyafajt?t tal?lni a piacokon, nem is ?rtem, mi?rt sz?k?lt le ennyire a k?n?lat. Itt p?ld?ul Agri?t lehet kapni - sokan termesztik -, ?s az egy nagyon j? fajta, szinte mindenhez azt haszn?lom. P?r?hez is t?k?letes. 

 


Van, aki haj?ban f?tt krumplib?l k?sz?ti a p?r?t, ?n sokkal jobban szeretem h?mozottb?l ?s ?gy f?z?ttb?l. Isteni a haj?ban f?tt krumpli, csak szerintem nem p?r?hez val?, m?s az ?ze. Teh?t a krumplit h?mozzuk, mossuk, kock?zzuk ?s s?s v?zben megf?zz?k. T?nyleg puh?ra, ?s ezt ellen?rizni tudjuk egy villa seg?ts?g?vel. Majd T?K?LETESEN lesz?rj?k r?la a vizet. S?t, v?runk egy percet, hogy a g?z?kkel az a cs?pp marad?k is t?vozzon, ami m?g a burgonyakock?kon maradt. Azt?n ?gy forr?n krumplinyom?val, vagy krumpli pr?ssel (azzal a k?t karossal) alaposan ?sszet?rj?k, vagy ?tnyomjuk. NEM HASZN?LUNK BOTMIXERT, SEM M?SMILYEN ROBOTG?PET SEM! Hideg vajat (v?letlen?l sem margarint!!!) adunk hozz? - nem is keveset: a h?mozott burgonya s?ly?nak k?r?lbel?l a nyolcad?t-tized?t, vagyis egy kil? burgonyap?r?hez 8-10 dkg-ot. Amikor eldolgoztuk a vajat is a p?r?ben a burgonyanyom?val, akkor ?tt?r?nk a fakan?lra, vagy a k?zi habver?re. Nekem van egy k?z?pen lyukas fej? fakanalam, mindig azzal keverem ki a p?r?t, mert az a c?l, hogy habosra keverj?k, vagyis leveg?t kell juttatni a burgonyamassz?ba. A tejet, amit hozz??nt?nk, forr?ra kell meleg?teni. A folyad?kunk lehet tej, vagy tej ?s tejsz?n kever?ke. 

Burgonyap?r?be nem haszn?lunk 0,001%-os tejeket meg f?z?tejsz?nt, hanem 2,8-ast vagy 3,5-est. A tejet m?r ?vatosan adagoljuk, mert a t?l h?g p?r? m?r nem p?r?, hanem kr?mleves. A m?sik, hogy mindenki m?s ?llagot szeret. Van aki az eg?sz h?g p?r?t szereti, van aki az ?ppen csak kev?s tejjel kikevert s?r?bbet. Az apr?nk?nti adagol?ssal lehet az ?llag?t be?ll?tani. ?s az?rt is j? a vajat tenni el?sz?r a krumplira, hagyni hogy elolvadjon, mert az is folyad?k. 

?n a massz?vabb p?r?t kedvelem, nem szeretem a t?l laza, h?g burgonyap?r?t. S?t, azt is szeretem, ha nincs tot?l sim?ra eldolgozva, hanem maradnak benne itt-ott kisebb burgonyadarabok. Teh?t k?zzel, lend?letes mozdulatokkal habosra keverj?k a p?r?nket. ?n a tejes kever?s v?g?t m?r l?ng f?l?tt szoktam csin?lni, hogy a hideg vaj miatt kiss? visszah?lt p?r? kell?en forr? legyen. De nem szabad t?lkeverni, t?lmeleg?teni sem, mert akkor m?r csir?zesedhet. Ha m?r sz?p habos, laza, akkor el is k?sz?lt. A v?g?n k?stoljuk meg, ?s ha sz?ks?ges, m?g s?t adhatunk hozz?. 

Lehet ?zes?teni is z?ldf?szerekkel, szerecsendi?val, borssal, a krumplival egy?tt f?z?tt fokhagymagerezdekkel. Vagy m?s alapanyagokkal keverve is csin?lhatjuk: zellerrel, ?desburgony?val, s?t?t?kkel, karfiollal, kerekr?p?val. ?gy sz?nhidr?tbar?tabb? v?lik, ?s v?ltozatoss?g is. De megmondom ?szint?n, a krumplip?r?be ?n csak s?t teszek, mert szeretem a vaj, burgonya, tej ?desh?rmas?nak l?gy ?z?t (?gben k?ttetett szenth?roms?g ez), m?s alapanyagot meg szint?n az?rt nem teszek bele soha, mert nekem a krumplip?r? legyen krumplib?l. 

Hogy mi?rt nem haszn?lunk g?pi keverenty?ket? Mert akkor nem burgonyap?r?t fogunk k?sz?teni, hanem csir?zt. Sz? szerint. Ny?l?s ?llag? plak?tragaszt? v?lik ugyanis a kicsap?d? kem?ny?t? miatt a krumplib?l, mert a g?pek olyan fordulatsz?mon dolgoznak, ami ezt eredm?nyezi. Ez?rt mindig k?zzel dolgozzunk. Ha marad a p?r?b?l, sz?mtalan ?telhez felhaszn?lhatjuk: pog?cs?ba, l?ngosba, keny?rbe, levesbe gomb?cnak, nudlinak, hercegn? burgony?nak, krokettnek, p?sztorpit?hez.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2023/11...

sponsored links

Keres?s