A kriek - avagy a nagy meggysör-teszt
sponsored links
Az elsõ meggysört jó pár évvel ezelõtt kaptam ajándékba és õszintén megmondom, fogalmam sem volt róla, hogy létezik ilyen ital. Viszont ízlett. Arra már nem emlékszem, milyen márkájú volt,már csak azért sem, mert azt hittem, ez A MEGGYSÖR. Aztán Brüsszelben szembesültem vele, hogy a "sarki boltban" is legalább 3 féle sorakozik a polcokon, a Carrefourban (ez a helyi hipermarket) pedig egész pontosan 10 félét találtam: a fadugós különlegességtõl kezdve a halal meggysörig sokféle variációban létezik.
Kicsit utána néztem a meggysör készítésének, ugyanis eleinte azt sem tudtam eldönteni,hogy cseresznyébõl vagy meggybõl készül. A belga neve "kriek" (ejtsd:krik), ez flamandul cseresznyét jelent. A címkén is mindenütt "cerise", vagyis cseresznye szerepel, a meggyre viszont a cerise du nord (északi cseresznye) kifejezést használják a meggybefõttön. Utóbbi tényleg meggybõl van és ez azért érdekes,mert én még nyers meggyet nem láttam Belgiumban. Csak arra tudok gondolni, hogy a meggy megy a sörbe.... A meggysört ugyanis eredetileg a Schaerbeek-i (Brüsszel egyik kerülete) "savanyú fekete cseresznyébõl" készítették , ami szerintem valószínûleg meggy lehetett. Ezek a fák azóta kihaltak és most importálják a hozzávaló meggyet.
A kriek lambikus sör.A lambikus szó a latin alambic (desztilláló lombik)) szóból ered. Tulajdonképpen arról van ...