A kreativitás és az ihlet forrásai
sponsored links
Az én felfogásomban a fõzés a kreativitás kifejezésének egyik módja. Korábban többféle módon próbálkoztam, hogy a kreatív tevékenység iránti igényemet kielégítsem: üveget festettem, gyöngyöt fûztem, írtam, rajzoltam, szabtam-varrtam, ám a leghasznosabb kreativitási eszköznek mindmáig a fõzés bizonyult. No, a szabád-varrás pedig a második helyen.
Ismerjük el, mindkettõ elég tevékeny foglalkozás. Idõigényes is, ez már igaz. De idõnek jelenleg úgysem vagyok híján.
Az, hogy a kreativitás honnét táplálkozik, szerintem változó. Az ihlet (ha éppen jön), jöhet sok helyrõl. A fõzésre vonatkozóan különbözõ ihletforrásaim vannak. Az egyik, természetesen, a végeláttahatlan szakácskönyv- és receptgyûjteményben való szemezgetés. Van, hogy csak lapozgatok, és onnét jön az ötlet. Van, hogy egy konkrét receptnek állok neki, de persze menet közben mindig változik valami. Aztán, van az a változat is, mikor a közértben, vagy a piacon mászkálva várom az isteni sugallatot, hogy vajon mibõl mi legyen az ebéd. Igazából ez a leggyakoribb. Az is elõfordul, hogy valahol meglátok az étlapon egy fogást, ami megtetszik, vagy épp olyat eszem, amit szívesen reprodukálnék. És van az ötösik opció, mi szerint: mi van itthon? mi az, ami az elõzõ fõzésbõl megmaradt, mert túl sokat vettem? vagy, nincs kedv, idõ, energia elmenni bevásárolni, úgyhogy elõ a kamrát, a hûtõ alsó rekeszeit, és a mélyhûtõt. Ha utóbbi picit nagyobb lenne, minden bizonnyal több lehetõség közül választhatnék ilyen esetekben. De mivel nem a legméretesebb mélyhûtõvel rendelkezünk, korlátaim vannak.
Szerintem egyébként ez a legutolsó változat kívánja és provokálja a legtöbb kreativitást, hogy a maradékhasznosítás, valamint a kamrakaja kategória ne a tonhalas tésztában merüljön ki. Engem ilyenkor kap el leginkább a vállalkozó szellem és dobálok bele a sperenyõbe olyan dolgokat, melyeket más körülmények között valószínûleg nem tennék. Így történt ez a minap is. Zellert, tésztához? De, mit lehetne tenni, megmaradt, el kellett használni, a többi zöldséggel együtt. Az eredmény? Még engem is meglepett, sokkal, de sokkal finomabb ízvilág kerekedett ki belõle, mint eredetileg gondoltam volna. :) Bátroan ajánlom mindenkinek. :)
Tejszínes-csirkés spagetti téli zöldségekkel ...